Botox en fillers: zoek de verschillen

Weet jij het verschil tussen botox en fillers? In de praktijk horen we regelmatig vanuit patiënten dat er verwarring bestaat tussen deze twee totaal verschillende toepassingen. Een goede reden om de verschillen tussen botox in fillers in deze blog uit te leggen, zodat je volledig op de hoogte bent.

Heel binnenkort komt cosmetisch dermatoloog Rosanne Koevoets weer langs in onze praktijk om botox te zetten bij patiënten. Lees haar verhaal

We nemen eerst een korte duik in wat fillers en botox precies inhouden, en voor welke toepassingen deze middelen worden ingezet. Vervolgens omschrijven we kort waar je op moet letten als je botox of fillers overweegt. Afsluitend vertellen we meer over de samenwerking met cosmetisch dermatoloog Rosanne Koevoets, die binnenkort weer langskomt voor botox-consulten.

Alvast aanmelden voor de botox-interesselijst? Druk op de onderstaande knop.

Aanmelden interesselijst

Wat zijn fillers?

Tegenwoordig zijn er heel veel varianten fillers op de markt, die worden ingezet voor verschillende doeleinden, zoals het…

  • hydrateren van de huid;
  • toevoegen van meer volume aan de huid (rimpels/lijntjes, neus-lippenplooi);
  • aanpassen van de contouren van het gezicht (wangen, jukbeenderen, kaaklijn, kin, lippen).

Een filler is een type ‘injectable’ – oftewel een ‘vulmiddel’. Dit houdt in dat met een heel fijne naald een substantie de huid in wordt gebracht om de huid op te vullen.

Afbreekbare fillers

Deze fillers bestaan meestal uit afbreekbare bestandsdelen, zoals hyaluronzuur. Hyaluronzuur is een lichaamseigen stof dat veel voorkomt in onder andere je bindweefsel, epitheelweefsel en zenuwweefsel. Hyaluron is in staat om een zeer grote hoeveelheid water aan zich te binden; om deze reden zijn er ook veel serums op de markt met deze veelzijdige stof – een heerlijke hydratatie voor de huid!

Permanente fillers

Sinds 2015 is het verboden om permanente fillers voor cosmetische redenen aan te brengen. Permanente fillers bestaan uit vulmiddelen die niet door het lichaam kunnen worden afgebroken, waardoor de kans op bijwerkingen zoals (ernstige) ontstekingen vele male groter is. Artsen raden permanente filters voor reconstructieve toepassingen zelfs ook af, ook al zijn deze (in tegenstelling tot cosmetische toepassingen) wel toegestaan.

Wat is botox dan precies?

Botox is een merknaam, en daarnaast een welbekende benaming voor de stof botulinetoxine. Botulinetoxine is een stof die wordt gemaakt door een bacterie genaamd ‘clostridium botulinum’. Naast het merk Botox zijn er nog meerdere merken op de markt van botulinetoxine.

Effect van botox

Botulinetoxine wordt heel voorzichtig geïnjecteerd in de spier die problemen veroorzaakt. In een notendop zorgt de botulinetoxine ervoor dat de zenuw geen signaal meer kan doorgeven aan de spier, waardoor de spier ontspant en verslapt. Dit komt doordat de botulinetoxine zich hecht aan de zenuwuiteinden die ervoor zorgen dat de spier zich kan aanspannen. Door hier een soort van ‘blokkade’ te creëren, komt de boodschap niet meer aan.

Botulinetoxine: zowel cosmetisch als medisch inzetbaar

Botulinetoxine is zowel cosmetisch als medisch in te zetten. Cosmetische toepassingen vallen met name onder het gebied van dynamische en/of statische rimpels:

  • Dynamische rimpels zijn alleen zichtbaar tijdens een spieraanspanning.
  • Statische rimpels zijn altijd zichtbaar, ook als er geen spierspanning meer is.

Soms kunnen dynamische rimpels veranderen in statische rimpels, doordat de spieren zo veel worden gebruikt dat deze een soort ‘bodybuilders’ zijn geworden. Een veelvoorkomend voorbeeld zijn de diepe groeven die ontstaan op het voorhoofd of bij de frons.

Voorbeelden van medische toepassingen zijn wanneer bepaalde spierspanningen tot klachten leiden. Dit zie je bijvoorbeeld bij bruxisme (knarsetanden of kaakklemmen) waardoor hoofdpijn kan ontstaan, of spanningshoofdpijn door overmatig gebruik van de spieren in het voorhoofd. Daarbij kan botulinetoxine ook helpen bij hyperhidrose (overmatig zweten), doordat de toxine de zenuw blokkeert die de zweetklieren aanstuurt.

Ik overweeg botox en/of fillers… waar moet ik op letten?

Het belangrijkste wat we willen meegeven is dat alleen bekwame artsen fillers en botox mogen inspuiten. Je kunt dit ook lezen op de website van de Rijksoverheid. Als je botox of fillers overweegt, zorg er dan ook voor dat je naar een arts gaat die is ingeschreven in het BIG-register, én de nodige extra opleidingen heeft gevolgd degelijke ingrepen uit te voeren en daardoor bekwaam is. Laat jezelf goed informeren over de behandeling en mogelijke bijkomende complicaties.

Samenwerking cosmetisch dermatoloog Rosanne Koevoets

Huidtherapeuten mogen geen fillers en botox inspuiten. Dit is dan ook de reden waarom we de samenwerking met cosmetisch dermatoloog Rosanne Koevoets zijn aangegaan. Ze zal geregeld in onze praktijk aanwezig zijn om botoxbehandelingen uit te voeren.

Afspraak maken

Het maken van een afspraak is voor nu nog niet mogelijk. Wel kun je je aanmelden voor onze botox interesselijst. Zodra we een datum hebben waarop cosmetisch dermatoloog Rosanne Koevoets langskomt, ben je er als eerste bij.

Aanmelden interesselijst

Mocht je naar aanleiding van deze informatie nog vragen hebben, kun je altijd contact met ons opnemen via info@huidzorgwest.nl of bellen naar 015 – 2561 806. Ons team staat graag voor je klaar om je vragen te beantwoorden. Tot snel in de praktijk!

Team Huidzorg West

 

Nieuws, aanbiedingen en meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

NIEUW: Welke SPF past bij mijn huid?

Doe de quiz!
© Copyright 2024 - Huidzorg West
De waardering van www.huidzorgwest.nl/winkel/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 28 reviews.