Beschadiging van de huid.

Wonden

Bij een wond is de huid beschadigd, dit is gebeurd door een ziekte of trauma. Iedereen heeft wel eens te maken met een wond of wondje. Sommige wonden moeten acuut verzorgd worden door een verpleegkundige of specialist en andere wonden kunt u thuis behandelen.

Veel voorkomende wonden zijn: schaafwonden, snijwonden, blaren en brandwonden. Wonden die veelal gezien worden bij Huidzorg West zijn de wonden die meer impact hebben op de huid, denk hierbij aan wonden na een operatie, wonden ten gevolge van een ziekte of ernstige brandwonden.

De wondgenezing van deze wonden verloopt vaak ook langzamer en meer afwijkend en heeft daarom de aandacht en specialisatie nodig van een wondspecialist.

Veelgestelde vragen over wonden
Afspraak maken

Soorten Wonden

Er zijn veel verschillende soorten wonden. Een wond kan in 2 classificaties worden geschaald:

  • Oppervlakkig

Denk hierbij aan schaafwonden, oppervlakkige snijwonden, blaren, lichte brandwonden.

  • Middel/diep

Hierbij kan je denken aan diepere snijwonden, diepe brandwonden, chirurgische wonden.

Bij wonden kan je daarnaast ook spreken van 3 soorten wonden die de complexiteit van de wond weergeven, deze zijn:

  • Rode wond

De wond is schoon en heeft een gezonde glanzende rode kleur. De wond zit in de goede fase om te kunnen gaan genezen.

  • Gele wond

Wanneer de wond geelbeslag (pusvorming) heeft kan dit duiden op een infectie. Hierbij is van belang dat de wond met de juiste wondmaterialen wordt schoongemaakt en beschermd.

  • Zwarte wond

Het oppervlak van de wond is bedekt met een zwarte korst. Hierbij kan het weefsel al zijn afgestorven en zwart gekleurd zijn. Het afgestorven weefsel dient verwijderd te worden door een specialist, zodat de wond weer gezond weefsel kan aanmaken.

Behandelingen tegen Wonden

De huidtherapeuten van Huidzorg West zijn gespecialiseerd in het behandelen van verschillende soorten wonden. Tijdens een behandeltraject kan de huidtherapeut de wond beoordelen, verzorgen met de juiste wondmaterialen en ondersteuning bieden in het aanmeten van compressie Daarnaast geven de huidtherapeuten tips in huidverzorging en leef adviezen.

Indien nodig onderhouden de huidtherapeuten intensief contact met dermatologen, de wondpoli in het Reinier de Graafgasthuis of de thuiszorg en wondverpleegkundig specialist van het thuiszorgteam.

Behandelingen tegen Wonden

Veelgestelde vragen

Wonden

Een wondgenezing bestaat uit drie fases:

Fase 1. De reactiefase

Dit is de bloedingsfase en een ontstekingsfase. In deze fase stolt het bloed en worden de bloedvaten vernauwd. Hierdoor wordt een aanwezige bloeding gestopt. Er kan nu een wondbed ontstaan. Indien dit wondbed uitdroogt ontstaat er een korst. Onder deze korst is het lichaam hard bezig om bacteriën en dode lichaamscellen op te ruimen. Door het opruimen kan er een reactie ontstaan die lijkt op een infectie, de bloedvaten kunnen de opgeruimde cellen niet goed afvoeren en hierdoor kan overtollig vocht ophopen. De wond kan daardoor wat zwellen en pijnlijk aanvoelen.

Fase 2. Regeneratie fase

Als het lichaam de wond schoon heeft gemaakt en alle bacteriën zijn opgeruimd, begint de tweede fase. In deze fase worden nieuwe bloedvaten en bindweefsel gevormd. De nieuwe bloedvaten zorgen voor de juiste voorziening van voedingsstoffen en zorgen het granulatie weefsel (nieuw weefsel). Dit granulatie weefsel is de basis voor de nieuwe bovenste huidlaag. Als deze cellen zich voldoende hebben vermenigvuldigd dan is de wond dicht en kan deze overgaan naar de laatste fase.

Fase 3. Rijpingsfase

Als de wond dicht is dan kan het weefsel nog dik en rood van kleur zijn. Het weefsel zal met de tijd zacht en soepel worden en zijn normale kleur aannemen. Dit kan enkele maanden tot een jaar duren.

Bij Huidzorg West zien de huidtherapeuten verschillende soorten wonden. Zo zien wij oppervlakkige wonden waarbij de huid licht beschadigd is, maar ook passen wij onze kennis toe op complexe wonden en de verzorging hiervan.

Geen uitdaging gaan wij uit de weg.

Of de behandeling vergoed kan worden hangt van verschillende factoren af. Indien er vocht of ook wel oedeemvorming rondom de wond aanwezig is, kan de huidtherapeut naast het verzorgen van de wond ook integrale oedeemtherapie toepassen. Hierbij zijn de kosten en vergoedingsvoorwaarden van toepassen die gelden bij integrale oedeemtherapie .

Bekijk onze tarievenlijst voor de kosten van het behandelen van wonden.

Plan een intakegesprek

Afspraak maken

NIEUW: Welke SPF past bij mijn huid?

Doe de quiz!
© Copyright 2024 - Huidzorg West
De waardering van www.huidzorgwest.nl/winkel/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 28 reviews.