Beschadiging van de huid door warmte of kou.

Brandwonden

Een brandwond is een beschadiging van de huid. Hierbij is de huid gedurende langere tijd blootgesteld aan warmte, extreme kou, een chemische stof of elektriciteit. De huid is hierbij beschadigd. Afhankelijk van verschillende factoren (temperatuur, tijd dat de warmtebron inwerkt op de huid, de oorzaak, leeftijd van het slachtoffer en plaats op het lichaam) kan de diepte van de brandwond variëren. Afhankelijk van de diepte van de brandwond kan de epidermis (bovenste huidlaag) of zelfs de dermis (lederhuid/diepere huidlagen) beschadigd raken en klachten veroorzaken.

Huidzorg West is netwerkpartner van de Nederlandse Brandwonden Stichting en aangesloten bij het hieraan gelieerde Netwerk Huidtherapie. Wij hebben huidtherapeuten die gespecialiseerd zijn in de nazorg bij brandwondenlittekens en kunnen hierdoor de meest aansluitende zorg aanbieden.

Veelgestelde vragen over brandwonden
Afspraak maken

Behandelingen tegen Brandwonden

Afhankelijk van de klacht die het litteken van de brandwond heeft nagelaten zal de gespecialiseerde huidtherapeut bepalen welke therapie het meest geschikt is.
Klachten kunnen worden verlicht door middel van het inzetten van speciale massage technieken, endermotherapie of deep oscillation.

Daarnaast kan de huidtherapeut hulp bieden bij het leren toepassen van speciale water- en veegvaste camouflageproducten, zodat je huid er egaal en verzorgd uitziet.

Veelgestelde vragen

Brandwonden

Indien het litteken je beperkt in je bewegingen, wordt littekentherapie bij sommige zorgverzekeraars gedeeltelijk en soms geheel vergoed. Dit is ook nog afhankelijk van het type zorgverzekering dat je hebt afgesloten. Neem voor alle zekerheid contact op met je verzekeraar, zodat je weet waar je aan toe bent.

Aangezien elke huid en elk litteken anders is, verschilt het resultaat per persoon. Tijdens een eerste gesprek krijg je van ons een reëel beeld van wat haalbaar kan zijn in jouw situatie.

Bij Huidzorg West zijn er huidtherapeuten die gespecialiseerd zijn in de nazorg bij brandwondenlittekens. Speciaal voor mensen met brandwondenlittekens is de post-hbo-opleiding Huidtherapie na Brandwonden door de Hogeschool Utrecht met de Nederlandse Brandwonden Stichting en specialisten uit de Nederlandse en Belgische brandwondenzorg ontwikkeld.

Vanzelfsprekend kunnen deze verschillende therapieën ingezet worden bij de littekens die zijn overgebleven na een brandwond. Ook in een eerder stadium kan de zorg bij een brandwond worden toegepast door middel van wondverzorging.

De ernst van brandwonden bestaat uit drie verschillende gradaties:

Eerstegraads

Bij een eerstegraadsverbranding is de bovenste huidlaag rood/roze gekleurd. De huid kan droog, pijnlijk en soms wat gezwollen zijn. Soms kan dit ook verward worden met een ontstekingsreactie. De huid is bij een eerstegraadsverbranding niet stuk, wel kan de eerstegraadsverbranding erg pijn doen.

Tweedegraads

Hierbij kan een onderscheid gemaakt worden in een oppervlakkige of diepe tweedegraads brandwond:

  • Oppervlakkige tweedegraadsbrandwond: de huid is rood/roze. De huid is dieper beschadigd en vertoont vaak blaarvorming, de huid kan nat aanvoelen en is zeer pijnlijk.
  • Diepe tweedegraadsbrandwond: De huid kleur rood/wit. Er zijn blaren aanwezig, de lederhuid (dermis) is ook meer beschadigd.

Derdegraads

Een derdegraads brandwond is de meest ernstige verbranding. De huid kan wit, beige/bruin of zwart van kleur zijn. De huid is beschadigd tot in het onderhuidse vetweefsel. De zenuwuiteinden in de huid zijn beschadigd, hierdoor wordt nauwelijks pijn ervaren. De huid is droog en voelt leerachtig aan.

Brandwonden worden veroorzaakt door warmte. Deze warmte kan verschillende bronnen hebben, denk hierbij aan een chemische stof, vuur, hete vloeistof, elektriciteit of extreme kou. Hoe langer de huid wordt blootgesteld aan deze warmtebron, hoe ernstiger de brandwond kan worden. Na genezing van de brandwond kunnen er littekens achterblijven.

Er worden diverse behandelingen gegeven bij Huidzorg West voor de nazorg van brandwonden. De keuze voor een behandeling wordt gemaakt op basis van de klachten die zijn ontstaan na brandwonden, denk hierbij aan:

  • Wondzorg indien de wond nog niet genezen is
  • Nazorg bij de littekens door middel van:
    • Pijn bestrijding
    • Vermindering bewegingsbeperking
    • Camoufleren

Afhankelijk van de klacht die bij de brandwond met zich meebrengt, kan de brandwondenzorg onder uw aanvullende verzekering vergoed worden. Raadpleeg ten allen tijde je zorgverzekeraar voor meer informatie over je aanvullende pakket en de mogelijke vergoeding.

Een brandwond en de gevolgen hiervan zijn erg vervelend. Na behandeling door uw arts of in het ziekenhuis, kunt je thuis het litteken verbeteren als de wond goed genezen is.

De huidtherapeut kan siliconenpleisters- of gel voorschrijven, deze dienen dagelijks gebruikt te worden. De siliconen in de gel of pleister sluiten de huid af, waarbij een gewenst milieu wordt gecreëerd. Het overgebleven litteken wordt hierdoor soepeler, verbeterd in kleur en kan vlakker worden.

Het gebruik van een hydraterende crème wordt sterk aanbevolen. Het herstel en de hydratatie van litteken worden hiermee bevorderd.

In ernstige gevallen kan de huidtherapeut een drukpak adviseren. Dit wordt toegepast om druk op de aangedane huid toe te passen. Hierdoor neemt de bolling van een litteken af, vermindert de jeuk en wordt de kwetsbare huid beschermd.  Dit drukpak kan gedragen worden onder kleding en zo het litteken verbeteren.

Plan een intakegesprek

Afspraak maken

NIEUW: Welke SPF past bij mijn huid?

Doe de quiz!
© Copyright 2024 - Huidzorg West
De waardering van www.huidzorgwest.nl/winkel/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 28 reviews.