Verminder en verlicht oedeemklachten.

Oedeemtherapie

Bij Huidzorg West kan je met elke vorm van oedeem terecht voor een behandeling. Oedeemtherapie wordt bij verschillende soorten van oedeem toegepast, zoals: veneus oedeem, lymfoedeem en lipoedeem.

Veelgestelde vragen over oedeemtherapie Afspraak maken

Wat houdt de behandeling in?

Oedeemtherapie

Om oedeem te verminderen zijn verschillende behandelmethodes geschikt. Afhankelijk van de indicatie wordt de behandeling op maat gemaakt. Er wordt tijdens het behandeltraject gebruik gemaakt van verschillende behandelmethodes en het inzetten van verschillende technieken. Het combineren van de technieken en behandelmethodes wordt ook wel integrale oedeemtherapie genoemd.

Oedeemtherapie start meestal met manuele lymfedrainage, waarbij vervolgens gebruik gemaakt wordt van combinaties met andere behandelmethodes.

De behandeling

Stap 11

De patiënt zorgt dat het deel van het lichaam wat oedeem bevat ontbloot is

Stap 22

De huidtherapeut zal een omvangsmeting, in geval van armen en/of benen, uitvoeren of de lymphescanner toepassen op een gebied waar geen omvang meting kan plaatsvinden. Hiermee wordt gemeten wat het volume verschil is tussen het gezonde en aangedane lichaamsdeel

Stap 33

De huidtherapeut start met het aanzetten van de lymfeklieren en zal vervolgens met een zacht pompende beweging het netwerk van de lymfevaten activeren door middel van manuele lymfedrainage

Stap 44

Indien nodig zal de huidtherapeut andere behandelmethodes toepassen om de effectiviteit van de behandeling te verhogen

Stap 55

De huidtherapeut zal met de patiënt overleggen over welke oefeningen en/of opdrachten de patiënt thuis kan toepassen om verdere afnamen of stabilisatie te realiseren

Veelgestelde vragen

Oedeemtherapie

Met een zacht pompende beweging van de handen wordt het fijne netwerk van de lymfevaten direct onder de huid van het oedeemgebied gestimuleerd. Door de speciale handgrepen die de huidtherapeut toepast, de zogenaamde oedeem- en fibrosegrepen, kunnen de huid en het onderliggende weefsel met lymfevaten heel gericht behandeld worden.

Met oedeemgrepen leidt de huidtherapeut het overtollige vocht door het weefsel naar een plaats waar het gemakkelijker opgenomen wordt. Met fibrosegrepen maakt de huidtherapeut verhard weefsel (fibrose) soepeler, zodat het vocht er makkelijker doorheen stroomt en de pijnlijke stijfheid afneemt.

Endermotherapie/ LPG, Willie Fourie Fascia technieken, deep oscillation, ambulante compressietherapie, lymfetaping, Intermitterende pneuamtische compressie therapie, therapeutische elastische kousen, littekenbehandeling, wondzorg en bewegings- en voedingsadviezen.

Afhankelijk van de mate van oedeem en de hoeveelheid klachten die bij het oedeem komen kijken zal een behandeltraject van enkele maanden tot enkele jaren kunnen variëren.

Bij Huidzorg West wordt ernaar gestreefd om na elke 6 behandelingen een meting uit te voeren en op basis van de uitkomsten een gepast afbouw beleid te starten.

Voor de behandelingen van oedeemtherapie geldt een specifieke regeling. Iedere zorgverzekeraar heeft een vast tarief voor deze therapieën.

Bij een chronische indicatie komen de eerste 20 behandelingen uit het aanvullend pakket, vanaf de 21ste behandeling komen worden de behandelingen vergoed uit de basisverzekering. Indien er geen aanvullende verzekering is, zijn de eerste 20 behandelingen voor eigen rekening, waarna er aanspraak kan worden gemaakt op de basisverzekering.

Mocht je al aanspraak hebben gemaakt op je aanvullende pakket óf het maximaal aantal behandelingen hebben verbruikt, doordat je bijvoorbeeld andere (fysio, oefen) therapieën heeft gehad, kan de oedeemtherapie ook voor eigen rekening zijn.

Wij adviseren je ten alle tijden contact op te nemen met je zorgverzekeraar.

Huidtherapeuten zijn direct toegankelijk, dit houdt in dat je voor je eerste afspraak niet verplicht bent om doorverwezen te zijn.

Indien je oedeemtherapie om verzekerde zorg gaat zal je ten tijden van het eerste consult gevraagd worden om alsnog een verwijzing van je specialist of huisarts te regelen.

Afhankelijk van de klachten kan oedeemtherapie worden ingezet bij lymfoedeem, veneus oedeem, lipoedeem, littekens en wondzorg.

Tarieven
Oedeemtherapie 30 min 52.00*
Aanmeten hulpmiddelen 30 min 51.00

*Voor bovenstaande behandelingen geldt een specifieke regeling. Iedere zorgverzekeraar heeft een vast tarief voor deze therapieën. Bij een chronische indicatie komen de 1e 20 behandelingen uit het aanvullend pakket, vanaf behandeling 21e komen de behandelingen uit de basisverzekering. Indien er geen aanvullende verzekering is, zijn de 1e 20 behandelingen voor eigen rekening, waarna er aanspraak kan worden maken op de basisverzekering.

Plan een intakegesprek

Afspraak maken

NIEUW: Welke SPF past bij mijn huid?

Doe de quiz!
© Copyright 2024 - Huidzorg West
De waardering van www.huidzorgwest.nl/winkel/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 28 reviews.