Ophoping van vocht vanuit vaten.

Veneus oedeem

Veneus oedeem is het gevolg van een niet goed functionerend bloedafvoer systeem in de bloedvaten, dit wordt ook wel chronische veneuze insufficiëntie (CVI) genoemd. Het bloed wordt onvoldoende afgevoerd, waardoor de druk in het veneuze (afvoerende) systeem toeneemt. De verhoogde druk in de bloedvaten kan tot diverse klachten leiden, één daarvan is veneus oedeem. Door het niet goed afvoeren van het bloed in de vaten ontstaat er een ophoping van bloed. Hierbij wordt het vocht vanuit de vaten het weefsel in gestuwd, waardoor vochtophopingen (oedeem) ontstaan.

Het veneus oedeem ontstaat doordat de kleppen in de aderen niet goed functioneren, de kleppen beschadigd zijn door een trombose, verhoogde druk in het veneuze systeem is ontstaan of in zeldzame gevallen een aangeboren vaatafwijking is geconstateerd. Hierbij is er vaak sprake van spataderen of kleinere zichtbare vaatstructuren op de benen.

Veelgestelde vragen over veneus oedeem
Afspraak maken

Behandelingen tegen Veneus oedeem

Veelgestelde vragen

Veneus oedeem

De volgende klachten kunnen voorkomen bij veneus oedeem, in combinatie met elkaar of los:

  • Zwaar of moe gevoel van de benen
  • Prikkend gevoel in de benen
  • Pijnlijke benen
  • Rusteloze benen of ook wel restless legs
  • Dikke enkels
  • Zichtbare vaatstructuren aan de binnenkant van de enkels
  • Verandering van huidkleur
  • Open been (ulcus cruris)

Chronische veneuze insufficiëntie kan bij iedereen voorkomen. Vaak zien we dat ouderen, zwangere vrouwen of invaliden een groter risico lopen op het ontstaan van veneus oedeem.

In eerste instantie zal de behandeling door de huisarts, dermatoloog of vaatarts worden uitgevoerd. Indien nodig kan (op verwijzing) huidtherapeutische zorg worden toegepast. Hierbij kunnen de volgende therapieën worden toegepast:

Voor de behandelingen van oedeemtherapie geldt een specifieke regeling. Iedere zorgverzekeraar heeft een vast tarief voor deze therapieën.

Bij een chronische indicatie komen de eerste 20 behandelingen uit het aanvullend pakket, vanaf de 21ste behandeling komen worden de behandelingen vergoed uit de basisverzekering.

Indien er geen aanvullende verzekering is, zijn de eerste 20 behandelingen voor eigen rekening, waarna er aanspraak kan worden gemaakt op de basisverzekering.

Mocht je al aanspraak hebben gemaakt op je aanvullende pakket óf het maximaal aantal behandelingen hebben verbruikt, doordat je bijvoorbeeld andere (fysio, oefen) therapieën hebt gehad, kan de oedeemtherapie ook voor eigen rekening zijn.

Wij adviseren je ten alle tijden contact op te nemen met je zorgverzekeraar.

Bij veneus oedeem is het belangrijk om passende compressie in de vorm van een steunkous of compressie hulpmiddel te dragen. Zorg dat deze tijdig vervangen wordt en elk jaar opnieuw wordt aangemeten. Wees daarbij ook alert op eventuele wondjes.

Voldoende beweging zorgt voor een stimulering in het lymfestelsel en zal verergering van het veneus oedeem voorkomen.

Plan een intakegesprek

Afspraak maken

NIEUW: Welke SPF past bij mijn huid?

Doe de quiz!
© Copyright 2024 - Huidzorg West
De waardering van www.huidzorgwest.nl/winkel/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 28 reviews.