Ophoping van vocht of zwelling.

Oedeem

Oedeem is een ophoping van vocht of zwelling van weefsels of organen  ten gevolge van de toenemende hoeveelheid vocht rond de cellen. Voornamelijk het bindweefsel, of onderhuidse weefsel, is gevoelig om extra vocht op te nemen. Oedeem kan plaatselijk zijn, bijvoorbeeld bij een ontsteking maar kan ook in het gehele lichaam voorkomen.

Oedeem kan tot verschillende klachten of bewegingsbeperkingen leiden. Hierom is het belangrijk om wél een behandeling toe te passen. Oedeem is een afwijking die bij allerlei ziektebeelden kan ontstaan en de meest passende behandeling hangt geheel af van de oorzaak.

Veelgestelde vragen over oedeem
Afspraak maken

Soorten Oedeem

Er zijn verschillende soorten oedeem:

  • Lipoedeem

Lipoedeem betekent letterlijk vet- en vochtophoping. Het gaat om een pijnlijke, chronische ziekte. Bij lipoedeem is er een stoornis in de aanmaak van vetweefsel die voornamelijk voorkomt bij vrouwen. Bij lipoedeem bevindt zich in grote hoeveelheden ongelijkmatig verdeeld vet onder de huid, wat zich voornamelijk lokaliseert op de heupen, dijen, knieën en onderbenen.

  • Lymfoedeem

Lymfoedeem is een ophoping van afvalproducten en vocht in het weefsel net onder de huid. Lymfoedeem ontstaat doordat het lymfestelsel het vocht niet goed kan afvoeren. De lymfebanen en/of lymfeklieren zijn beschadigd of geblokkeerd.

  • Veneus oedeem

Veneus oedeem is het gevolg van een niet goed functionerend bloedafvoer systeem in de bloedvaten, dit wordt ook wel chronische veneuze insufficiëntie (CVI) genoemd. Het bloed wordt onvoldoende afgevoerd, waardoor de druk in het veneuze (afvoerende) systeem toeneemt. De verhoogde druk in de bloedvaten kan tot diverse klachten leiden, één daarvan is veneus oedeem.

Meer informatie over

Behandelingen tegen Oedeem

Afhankelijk van de bijkomende klachten en bewegingsbeperkingen wordt voor elke patiënt een persoonlijk behandelplan opgesteld. Hierbij word er integrale oedeemtherapie toegepast door middel van:

Veelgestelde vragen

Oedeem

Er zijn verschillende soorten oedeem:

  • Lymfoedeem (primair- en secundair lymfoedeem): is een ophoping van afvalproducten en vocht in het weefsel net onder de huid. Lymfoedeem ontstaat doordat het lymfestelsel het vocht niet goed kan afvoeren. De lymfebanen en/of lymfeklieren zijn beschadigd of geblokkeerd;
  • lipoedeem: betekent letterlijk vet- en vochtophoping. Het gaat om een pijnlijke, chronische ziekte. Bij lipoedeem is er een stoornis in de aanmaak van vetweefsel die voornamelijk voorkomt bij vrouwen. Bij lipoedeem bevindt zich in grote hoeveelheden ongelijkmatig verdeeld vet onder de huid, wat zich voornamelijk lokaliseert op de heupen, dijen, knieën en onderbenen;
  • veneus oedeem: is het gevolg van een niet goed functionerend bloedafvoer systeem in de bloedvaten, dit wordt ook wel chronische veneuze insufficiëntie (CVI) genoemd. Het bloed wordt onvoldoende afgevoerd, waardoor de druk in het veneuze (afvoerende) systeem toeneemt. De verhoogde druk in de bloedvaten kan tot diverse klachten leiden, één daarvan is veneus oedeem.

Afhankelijk van de soort klachten kan de huisarts of specialist vaststellen of er oedeem aanwezig is en om welk soort oedeem het gaat. Wil je meer weten over de verschillende soorten oedeem en bijpassende klachten? Plan dan een afspraak in.

Afhankelijk van de bijkomende klachten en bewegingsbeperkingen wordt voor elke patiënt een persoonlijk behandelplan opgesteld. Hierbij word er integrale oedeemtherapie toegepast door middel van:

Voor de behandelingen van oedeemtherapie geldt een specifieke regeling. Iedere zorgverzekeraar heeft een vast tarief voor deze therapieën.

Bij een chronische indicatie komen de eerste 20 behandelingen uit het aanvullend pakket, vanaf de 21ste behandeling komen worden de behandelingen vergoed uit de basisverzekering.

Indien er geen aanvullende verzekering is, zijn de eerste 20 behandelingen voor eigen rekening, waarna er aanspraak kan worden gemaakt op de basisverzekering.

Mocht je al aanspraak hebben gemaakt op je aanvullende pakket óf het maximaal aantal behandelingen hebben verbruikt, doordat je bijvoorbeeld andere (fysio, oefen) therapieën heeft gehad, kan de oedeemtherapie ook voor eigen rekening zijn. Wij adviseren je ten alle tijden contact op te nemen met uw zorgverzekeraar.

Bekijk onze tarievenlijst voor de kosten van het behandelen van oedeem.

Plan een intakegesprek

Afspraak maken

NIEUW: Welke SPF past bij mijn huid?

Doe de quiz!
© Copyright 2024 - Huidzorg West
De waardering van www.huidzorgwest.nl/winkel/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 28 reviews.