Stoornis in de aanmaak van vetweefsel.

Lipoedeem

Lipoedeem betekent letterlijk vet- en vochtophoping. Het gaat om een pijnlijke, chronische ziekte. Bij lipoedeem is er een stoornis in de aanmaak van vetweefsel die voornamelijk voorkomt bij vrouwen. Bij lipoedeem bevindt zich in grote hoeveelheden ongelijkmatig verdeeld vet onder de huid, wat zich voornamelijk lokaliseert op de heupen, dijen, knieën en onderbenen. De armen kunnen ook aangedaan zijn, dit komt minder vaak voor. De afwijkende vetverdeling heeft als gevolg dat de vetcellen vocht aantrekken of de afvoer via de lymfevaten niet optimaal is. Met als gevolg een onderhuidse ophoping van vet en vocht.

De eerste symptomen van lipoedeem zijn onevenredig zware benen, heupen, billen en/of armen. Hierbij stopt het overtollige vetweefsel plotseling bij de knieën of enkels, of bij de ellenbogen of polsen. Gewichtsverlies heeft nauwelijks invloed op deze vet- en vochtophopingen, boven- en onderlichaam kunnen wel twee tot drie kledingmaten verschillen. Daarbij kan het lipoedeem tot pijnklachten leiden. Ook ontstaan er snel blauwe plekken en kan het leiden tot vermoeidheids- en gewrichtsklachten. In heftige gevallen kan het lipoedeem ook tot bewegingsbeperking leiden.

Veelgestelde vragen over lipoedeem
Afspraak maken

Behandelingen tegen Lipoedeem

Wanneer je last hebt van lipoedeem ben je bij ons aan het juiste adres. Alle huidtherapeuten bij Huidzorg West zijn gecertificeerd oedeemtherapeuten en kunnen een breed scala aan behandeltechnieken aanbieden.

Het verschilt per indicatie welke therapie ingezet wordt. In het intakegesprek bespreken we de klachten en beoordelen we de huid en het oedeem. Daarna bespreken we het beste behandelplan en welke behandelmethode hierbij geschikt is.

Veelgestelde vragen

Lipoedeem

Lipoedeem is en indicatie die (nog) niet altijd erkend wordt door de zorgverzekeraar. Hierdoor hangt een eventuele vergoeding af van verschillende factoren.

De huidtherapeuten van Huidzorg West zijn gespecialiseerd in deze klachten en kunnen u daarom tijdens een consult en na beoordeling van uw klachten uitgebreid voorlichten over mogelijke vergoedingen van de zorgverzekeraar.

Lipoedeem kent verschillende stadia:

Stadium 1: De klachten kunnen al jaren aanwezig zijn. De huid voelt nog zacht aan en heeft een regelmatige consistentie. Wel is er al een duidelijk maatverschil tussen het boven- en onderlichaam waarneembaar.

Stadium 2: De huid wordt gekenmerkt door een grovere structuur en voelt ook meer oneffen aan. De huid kan ook hard aanvoelen. Hierbij wordt er vaak gerefereerd naar de sinaasappelhuid of celullite. De omvangsverschillen worden groter en de huid vertoont sneller blauwe plekken.

Stadium 3: In dit stadium zien we een toenemende mate van vetweefselvermeerdering, de benen kunnen hierdoor van vorm veranderen. In dit stadium wordt ook vaak lymfoedeem geconstateerd, omdat de toenemende vetcellen de afvoer vertragen of meer vocht naar zich toe trekken.

Endermotherapie is een therapie die door middel van aanzuigende en uitrollende kracht het weefsel gladder en losser kan maken.

Bij lipoedeem betekent dit dat de vochtafvoer gestimuleerd kan worden door de opliftende en uitrollende techniek en hierbij de opgehoopte vetcellen kan gladstrijken.

Indien uw behandeling gedeclareerd kan worden bij de zorgverzekering is een verwijzing van de huisarts of medisch specialist noodzakelijk.

In het begin kunnen de behandelingen als gevoelig of pijnlijk worden ervaren. De huid kan ook nog een vergrote kans op blauwe plekken geven, als gevolg van de slechte doorbloeding en gevoelige huid.

Indien er een gevoel van stuwing aanwezig is in de benen, kunnen compressie middelen een verlichting bieden.

Een lichtere drukklasse kous die specifiek is uitgekozen voor de aanwezige klachten heeft hierbij de voorkeur. Hierbij worden pijnklachten verminderd en wordt afvoer van het opgehoopte vocht gestimuleerd.

Bekijk onze tarievenlijst voor de kosten van het behandelen van lipoedeem.

Plan een intakegesprek

Afspraak maken

NIEUW: Welke SPF past bij mijn huid?

Doe de quiz!
© Copyright 2024 - Huidzorg West
De waardering van www.huidzorgwest.nl/winkel/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 28 reviews.