Littekens als gevolg van ongeval, operatie of huidziekte kan ongemak opleveren.

Littekens

Een litteken is een zichtbare afwijking van de huid, die overblijft na het genezen van een huidbeschadiging. Ze ontstaan als het gevolg van ongeval, operatie of huidziekte.

Er zijn veel verschillende littekens die afhankelijk van het uiterlijk, de grootte en de locatie tot ernstige cosmetische en psychosociale problemen kunnen leiden.

Veelgestelde vragen over littekens
Afspraak maken

Soorten Littekens

Littekens zijn er in verschillende vormen die de grootte, vorm en kleur bepalen.

  • Atrofische littekens

Atrofische littekens zijn meestal oppervlakkig zichtbaar in de huid. Een atrofisch litteken ontstaat wanneer het normale genezingsproces wordt verstoord. Er wordt dan onvoldoende nieuw huidmateriaal aangemaakt. Bij deze littekens is daarom sprake van een zeer dun laagje littekenweefsel.

  • Normaal litteken

Meestal geneest een wondje zonder veel problemen. Wat overblijft is een wit (pigmentloos) strengetje of vlekje. Dit zijn de gewone littekens.

  • Hypertrofische littekens

Hypertrofische littekens zijn meestal rood van kleur en verdikt. Ze liggen als het ware op je huid. Dit soort littekens kunnen jeuk geven of pijn doen. Het litteken is kleiner dan de wond.

  • Keloïd littekens

Keloïd littekens zijn eigenlijk bijzondere hypertrofische littekens. Het litteken is vaak dik, donker gekleurd en groter dan de oorspronkelijke verwonding. Mensen met een gekleurde huid hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van keloïd-littekens.

Behandelingen tegen Littekens

Littekens kunnen we bij Huidzorg West goed behandelen. Tijdens het intakegesprek bespreken we je klachten en beoordelen we je huid. Daarna maken we een behandelplan op maat.
Litteken therapieën die we aanbieden zijn:

Veelgestelde vragen

Littekens

Lasertherapie

Om littekens aan te pakken maken wij gebruik van de gefractioneerde laser. Deze vorm van lasertherapie zorgt voor een stimulatie van de collageen aanmaak in de huid. Daardoor krijg je een gladde, frisse en strakke huid.

Peeling

Een ‘chemische’ peeling is een effectieve en eenvoudige manier voor het verbeteren van de huidconditie en zorgt voor een frisse uitstraling. Het doel van een peeling is het egaliseren van de huid en het tegengaan van het kleurverschil.

Littekentherapie

Het doel van littekenmassage is de doorbloeding stimuleren. De elasticiteit van het litteken wordt hierdoor beter. Daardoor versoepelt de huid en verminderen klachten zoals bewegingsbeperkingen en pijn. Om de littekenmassage te intensiveren, wordt er bij Huidzorg West gebruik gemaakt van endermotherapie.

Zodra de wondjes hersteld zijn kun je uit voorzorg siliconenpleisters of siliconen crème gebruiken. Door gebruik van siliconenpleisters en siliconengel kunnen littekens binnen enkele weken tot maanden versoepelen en afvlakken. Daarnaast vermindert het gebruik de roodheid en pijn- en jeukklachten.

Littekenbehandelingen worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Afhankelijk van de zorgverzekeringsvoorwaarden krijg je hier een vergoeding voor. Kijk in de polisvoorwaarden of de behandeling (gedeeltelijk) wordt vergoed.

Bekijk onze tarievenlijst voor de kosten van het behandelen van littekens.

Plan een intakegesprek

Afspraak maken

NIEUW: Welke SPF past bij mijn huid?

Doe de quiz!
© Copyright 2024 - Huidzorg West
De waardering van www.huidzorgwest.nl/winkel/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 28 reviews.