Blijvende schade van acné.

Acne littekens

De huidaandoening acné kan blijvende schade veroorzaken aan de huid. Dit noemen we acne littekens. Hoe diep en zichtbaar de littekens zijn is afhankelijk van de ernst van de acné. Je herkent acné littekens vaak aan de diepe putjes in het gezicht, decolleté of rug.

Veelgestelde vragen over acne littekens
Afspraak maken

Soorten Acne littekens

Naast de littekens zien we vaak ook andere restverschijnselen van acné, zoals rode vlekjes en donkere vlekjes. Er zijn verschillende vormen van acné littekens:

Littekenweefsel:

Acné littekens zijn beschadigingen van de huid als gevolg van acné. Dit kan zich uiten in littekenweefsel in de huid. Kenmerken hiervan zijn ‘putjes’ in je huid.

Rode vlekken – post-inflammatoire roodheid:

Nadat de acné ontstekingen zijn verdwenen blijven gedurende 3 tot 9 maanden rode vlekjes zichtbaar op de plekken waar de ontstekingen hebben gezeten.

Donkere vlekken – post-inflammatoire hyperpigmentatie:

De donkere vlekken kunnen ontstaan bij blootstelling aan zonlicht. Deze pigmentverkleuringen, ook wel hyperpigmentatie of post-inflammatoire hyperpigmentatie genoemd, komen vooral voor bij pigmentgevoelige huidtypen.

Behandelingen tegen Acne littekens

Acné littekens kunnen we bij Huidzorg West goed behandelen. Tijdens het intakegesprek bespreken we je klachten en beoordelen we je huid. Daarna maken we een behandelplan op maat. Kleurverschillen die zijn ontstaan door acné littekens, kunnen effectief worden behandeld door:

Veelgestelde vragen

Acne littekens

De oorzaak van acné littekens heeft veelal met de ernst en het verloop van de acne te maken. Hoe ernstiger en hoe langer er ontstekingen hebben plaatsgevonden, hoe groter de kans op acne littekens.

Deze ontstekingen leiden niet alleen tot schade aan de talgklier maar ook aan andere belangrijke huid structuren zoals collageen, elastine, bindweefselvezels en bloedvaatjes. Het is van belang om een actieve acne te behandelen, om zoveel mogelijk acné littekens te voorkomen. Huidzorg West kan een actieve acné behandelen door middel van acnetherapie.

Gefractioneerde laserbehandeling

Huidzorg West behandelt acné littekens effectief met een gefractioneerde laser. Deze methode wordt voornamelijk ingezet om de structuur van de littekens te verminderen. Dit kan zowel bij atrofische acné littekens, als bij hypertrofische acné littekens. Naast dat de huid structuur verbetert, wordt ook eventuele rode en donkere huidverkleuringen verminderd.

IPL behandeling

Door ontstekingen als gevolg van acné ontstaan er vaak vaatafwijkingen die je gezicht of decolleté ontsieren. Ontsierende vaten op je lichaam kunnen we verminderen of geheel laten verdwijnen door middel van de Nordlys Ellipse IPL behandeling en Gentle Max Pro vaatlaser. De IPL behandeling is een zeer effectieve methode voor restacne en roodheid bij acne.

Lasertherapie

Pigmentvlekken die ontstaan door acné worden door ons behandeld met de IPL of pigmentlaser behandeling. Zo worden ze veilig en doeltreffend verwijderd en krijg jij weer een egale huid.

Chemische Peeling

Voor acné littekens wordt vaak gebruik gemaakt van een chemische peeling. Een voorbeeld van een effectieve peeling, is een TCA peeling. Door deze peeling worden de oppervlakkige huid structuren verbeterd waardoor de acné littekens afvlakken. Vaak wordt deze methode gecombineerd in een behandeltraject met de gefractioneerde laser.

Microdermabrasie

Dit is een behandelmethode waarbij op mechanische wijze de bovenste lagen van de huid worden verwijderd. Abrasie betekent letterlijk “afslijpen” of “afschuren” . Hierdoor worden oude huidcellen vervangen door nieuwe. Ook wordt de aanmaak van nieuwe bindweefselcellen gestimuleerd waardoor de huid er frisser en gladder uit kan zien. Vaak wordt een microdermabrasie behandeling gecombineerd met een chemische peeling of een gefractioneerde laser voor een zo goed mogelijk behandelresultaat.

Voorkomen is beter dan genezen. Mocht je nog last hebben van een actieve (rest) acne dan is ons advies om eerst de acne te behandelen. Dit kan bij Huidzorg West door middel van acnetherapie. Naast de behandelingen in onze praktijk, is een goede thuisverzorging van belang. Ook ter voorkoming van nieuwe acné en acné littekens.

Afhankelijk van het huidbeeld zijn er verschillende therapeutische huidverzorgingsproducten die kunnen worden gebruikt om de huid in balans te krijgen maar ook om het proces voor het verminderen van acné littekens te bevorderen. Bij Huidzorg West geven we je graag een passend huidadvies.

In veel gevallen gaat het bij een acné littekens om atrofische littekens.

Er zijn verschillende vormen van atrofische acné littekens:

  • Icepick littekens: dit zijn puntvormige (V-vorm)en diepere littekens of putjes in de huid. 60-70% van de acné littekens betreft een icepick litteken.;
  • rolling littekens: dit zijn grotere oppervlakkige littekens. Deze littekens zijn vaak 3 tot 4 mm groot;
  • boxcar littekens: Deze littekens kenmerken zich aan een rond of ovaal littekentje met scherpe en duidelijke rand.

Naast de atrofische littekens kan een acné litteken zich ook uiten als:

De behandeling voor acné littekens valt onder de vergoeding voor acné. Acnebehandelingen worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

Afhankelijk van de zorgverzekeringsvoorwaarden krijg je hier vergoeding voor. Kijk in de polisvoorwaarden of de behandeling (gedeeltelijk) wordt vergoed.

Bekijk onze tarievenlijst voor de kosten van het behandelen van acné littekens.

Plan een intakegesprek

Afspraak maken

NIEUW: Welke SPF past bij mijn huid?

Doe de quiz!
© Copyright 2024 - Huidzorg West
De waardering van www.huidzorgwest.nl/winkel/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 28 reviews.