Ophoping van afvalproducten en vocht in weefsel.

Lymfoedeem

Lymfoedeem is een ophoping van afvalproducten en vocht in het weefsel net onder de huid. Lymfoedeem ontstaat doordat het lymfestelsel het vocht niet goed kan afvoeren. De lymfebanen en/of lymfeklieren zijn beschadigd of geblokkeerd. Het lymfestelsel is te vergelijken met het bloedvatstelsel, maar in plaats van bloed af te voeren voert dit stelsel lymfevocht af.

In dit lymfevocht zijn eiwitten, ook wel de afvalproducten, aanwezig. Deze eiwitten bevatten onder andere opgeruimde cellen, bacteriën en/of virussen. Op het moment dat het lymfestelsel niet goed functioneert, wordt de normale drainage van het lymfestelsel onderbroken. De eiwitten en het lymfevocht blijven hierdoor staan, en trekken nog meer vocht aan wat voor een opstapeling in het weefsel zorgt. Dit veroorzaakt een zwelling in het aangedane lichaamsdeel.

Veelgestelde vragen over lymfoedeem
Afspraak maken

Behandelingen tegen Lymfoedeem

Veelgestelde vragen

Lymfoedeem

Er zijn twee verschillende soorten lymfoedeem:

Primair lymfoedeem

Primair lymfoedeem is een aangeboren aandoening die weinig voorkomt. Doordat er minder lymfebanen en/of knopen aanwezig zijn, ontstaan zwellingen bij het ouder worden. In ernstige gevallen gebeurt dit vanaf de kindertijd. In iets minder ernstige gevallen vanaf de puberteit. Het oedeem ontstaat vaak pas na een trauma (verstapping, overbelasting etc.) of een operatie.

Secundair lymfoedeem

Secundair lymfoedeem ontstaat door invloeden van buitenaf. Denk aan een (wondroos)infectie, een ernstige verbranding van de huid of een open botbreuk. Secundair lymfoedeem kan ook een gevolg zijn van bestralingen (behandeling van kanker), het wegnemen van lymfevaten of een andere operatie waarbij het lymfestelsel beschadigd raakt.

Secundair lymfoedeem komt vaker voor en ontstaat door een vertraagde afvoer via de lymfevaten. De resterende lymfevaten kunnen het lymfevocht niet voldoende afvoeren. Lymfoedeem kan ontstaan aan een arm of been, na het weghalen van lymfeklieren in bijvoorbeeld de oksels of liezen.

Mogelijke kenmerken van lymfoedeem zijn:

  • Verzwaard gevoel of spanning in het aangedane lichaamsdeel
  • Tintelingen
  • Zichtbare en/of voelbare zwelling
  • Huidverandering: andere huidtextuur, kleur, dikker in de omvang en kan hard of strak aanvoelen
  • Minder bewegelijkheid of flexibiliteit
  • Kleding of accessoires (ringen, horloges, sokken) zitten strakker of knellen af.

Afhankelijk van de klachten die bij het lymfoedeem komen kijken wordt de ernst van het lymfoedeem bepaald tijdens het eerste consult met één van de huidtherapeuten van Huidzorg West.

De volgende therapieën kunnen worden ingezet:

Voor de behandelingen van oedeemtherapie geldt een specifieke regeling. Iedere zorgverzekeraar heeft een vast tarief voor deze therapieën.

Bij een chronische indicatie komen de eerste 20 behandelingen uit het aanvullend pakket, vanaf de 21ste behandeling komen worden de behandelingen vergoed uit de basisverzekering.

Indien er geen aanvullende verzekering is, zijn de eerste 20 behandelingen voor eigen rekening, waarna er aanspraak kan worden gemaakt op de basisverzekering.

Mocht je al aanspraak hebben gemaakt op je aanvullende pakket óf het maximaal aantal behandelingen hebben verbruikt, doordat je bijvoorbeeld andere (fysio, oefen) therapieën hebt gehad, kan de oedeemtherapie ook voor eigen rekening zijn.

Wij adviseren je ten alle tijden contact op te nemen met je zorgverzekeraar.

Bij lymfoedeem is het van groot belang dat je infecties en/of uitdroging van de huid voorkomt. Hierbij kun je denken aan het verzorgen van je huid met een huidlotion of doucheolie.

Wees extra alert op wondjes, en neem hiervoor maatregelen zoals bijvoorbeeld het dragen van tuinhandschoenen. Het dragen van juist compressie materiaal voorkomt verergering van het aangedane lichaamsdeel.

Beweging stimuleert het lymfestelsel door activering van de spieren en bloedvaten die het lymfevocht voort kunnen bewegen. Thuis kun je (aangeleerde) zelfmassage toepassen en oefeningen uitvoeren voor verbetering van mobiliteit en vermindering van lymfevocht.

Bij Huidzorg West behandelen wij veel vrouwen die te maken hebben met de gevolgen van een tumor in de borstregio en/of lymfeklieren. Door het verwijderen of intensief behandelen (op verschillende manieren) van deze tumor en eventuele uitzaaiingen, kan het zijn dat het lymfestelsel beschadigd is geraakt. Dit heeft als gevolg dat de borst, maar ook de arm, dik kunnen worden en/of pijnklachten kunnen geven. De huidtherapeuten van Huidzorg West zijn gespecialiseerd om door middel van de integrale oedeemtherapie een vermindering van de aanwezige klachten te realiseren.

Bekijk onze tarievenlijst voor de kosten van het behandelen van lymfoedeem.

Plan een intakegesprek

Afspraak maken

NIEUW: Welke SPF past bij mijn huid?

Doe de quiz!
© Copyright 2024 - Huidzorg West
De waardering van www.huidzorgwest.nl/winkel/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 28 reviews.