Huidproblemen tieners door huidverzorging trends TikTok

Onlangs uitten nieuwsplatformen zoals het Jeugdjournaal, RTL nieuws en de Telegraaf zich over de verontrustende skincare-TikTok-trend onder tieners, die vanuit de Verenigde Staten naar Nederland overvloog. Aangezien we bij Huidzorg West regelmatig tieners in ons spreekuur zien, vinden wij het belangrijk ons over dit belangrijke onderwerp uit te laten.

In deze blog leggen we uit welke impact te veel skincare heeft op de tienerhuid, welke producten wél goed zijn voor tieners en waar je als ouder op kan letten tijdens voorlichting over de huid. Ook lichten we kort toe welke rol wij als huidtherapeut spelen omtrent de huidverzorging voor tieners.

Te veel skincare kan leiden tot huidproblemen tieners

Overmatig gebruik van (te veel verschillende) huidproducten kan de kinderhuid beschadigen, met onnodige huidproblemen tot gevolg. Voorbeelden van huidproblemen zijn infecties, irritatie, acne of zelfs eczeem.

Huidtherapeut Joyce:
“Al meerdere keren heb tijdens mijn spreekuur meegemaakt dat een tiener te veel huidproducten gebruikte, omdat influencers op sociale media dit ook doen. Veel van deze producten zijn agressief en kunnen de huid beschadigen.”

Ingrediënten van verschillende producten kunnen bijvoorbeeld een reactie met elkaar aangaan. Daarbij zijn er veel huidproducten op de markt die hoge doseringen bevatten van ingrediënten zoals Vitamine A. Dit ingrediënt is niet geschikt voor de jonge huid, tenzij voorgeschreven door een dermatoloog voor bijvoorbeeld acne.

Welke huidproducten wel goed voor tieners

De huid van kinderen is veel gevoeliger vergeleken met de huid van volwassenen. Hier moet in de huidverzorging rekening mee worden gehouden.

Huidtherapeut Anne:
“Door terug te gaan naar de basis is het probleem vaak opgelost. Zodra ik een tiener in de praktijk zie, ben ik vooral bezig met voorlichting over dat ze moeten stoppen met het gebruik van zo veel producten. In de meeste gevallen is zonbescherming voldoende.”

Laat alle overbodige producten van een skincare-routine achterwege, en neem een stap terug. Indien de huid toch iets extra’s nodig heeft, is een simpele hydraterende crème met niet te veel ingrediënten voldoende. Daarbij speelt zonnebrandcrème de belangrijkste factor om de kinderhuid te beschermen tegen de schadelijke UV-stralen van de zon. Zorg er ook voor dat je de SPF iedere twee uur herhaalt tijdens de zomer.

Waar als ouder op letten bij huidproblemen tieners

Indien je als ouder een enthousiaste tiener hebt die graag met skincare bezig is, maar hierdoor toch huidproblemen heeft ontwikkeld… raden wij aan om eerst een tijd te stoppen met alle producten. Hierdoor krijgt de huid de tijd rustig te herstellen.

Daarbij kun je als ouder een rol spelen op het gebied van voorlichting. Kinderen zijn toch gevoeliger voor kleurrijke potjes van huidverzorgende producten en de manier waarop influencers dit overbrengen. Door open het gesprek aan te gaan dat deze producten juist averechts kunnen werken omdat ze niet geschikt zijn voor de jonge huid, kan het bijdragen aan een betere huidgezondheid.

Rol van de huidtherapeut huidverzorging tieners

Indien de bovenstaande tips alsnog niet werken, is het mogelijk een intakegesprek bij onze huidtherapeuten in te plannen voor persoonlijk huidadvies. Onze huidtherapeuten hebben een paramedische achtergrond en zijn HBO-gediplomeerd. Daarbij hebben we een netwerk met de dermatologen in het Reinier de Graaf ziekenhuis voor complexere huidproblematiek.

Gratis langskomen voor huidadvies? Houd hiervoor ons inloopspreekuur in de gaten!

Afspraak maken

Wil je direct een afspraak maken met een van onze huidtherapeuten? Druk dan op de onderstaande knop.

Direct afspraak maken

Mocht je naar aanleiding van deze informatie nog vragen hebben, kun je altijd contact met ons opnemen via info@huidzorgwest.nl of bellen naar 015 – 2561 806. Ons team staat graag voor je klaar om je vragen te beantwoorden. Tot snel in de praktijk!

Team Huidzorg West

 

Nieuws, aanbiedingen en meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

NIEUW: Welke SPF past bij mijn huid?

Doe de quiz!
© Copyright 2024 - Huidzorg West
De waardering van www.huidzorgwest.nl/winkel/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 28 reviews.