Huidtherapeuten bij Transgender zorg

Zit jij midden in een transitie traject? Daar komt veel bij kijken. Je hebt te maken met verschillende zorgverleners, denk aan de endocrinoloog, psycholoog en chirurg. Maar ook een huidtherapeut kan jou helpen tijdens dit traject, wij vertellen je in deze blog hoe.

Wat kan een huidtherapeut betekenen tijdens een transitie traject?

 Bij een transitie traject kan een huidtherapeut ondersteunen in het ontharingstraject. In zowel het traject van man naar vrouw als vrouw naar man, komt definitief ontharen naar voren.

Tijdens het traject van man naar vrouw speelt de huidtherapeut een grotere rol in het behandeltraject. Je hebt dan te maken met beharing volgens een mannelijk patroon, denk aan haar in het gezicht, op de borst of overmatige haargroei op armen, benen of in het genitale gebied.

Met behulp van verschillende ontharingsmethodes, denk aan lasertherapie of elektrische epileren, kunnen deze haren effectief verwijderd worden.

Kan een huidtherapeut helpen bij de aanvraag voor een vergoeding?

Vanuit het gehele transitie traject is er vaak ook een vergoeding mogelijk voor het definitief ontharen van gezicht en genitaal gebied.

Hierbij kan de huidtherapeut een onderbouwing schrijven voor jouw verzekering. Samen met jou heeft zij vooraf al een behandelplan opgesteld, waarin duidelijk het verwacht aantal behandelingen en kosten bekend gemaakt zijn. Dit plan zal zij onder andere dan ook bekend maken in de onderbouwing voor jouw zorgverzekering.  Hiermee word gezorgd voor een duidelijk overzicht van het te belopen traject.

Mocht jij met jouw zorgverzekeraar niet uit de vergoeding komen? Ook dan kan de huidtherapeut met jou meekijken of via een andere weg nog een vergoeding mogelijk is.

Kan ik al starten voor ik gestart ben met het slikken van hormonen?

Dat kan! Dit raden wij alleen niet altijd aan. Zeker in het traject van man naar vrouw zal het mannelijk hormoon (testosteron) nog invloed uitoefenen op de haargroei. Hierdoor kan het behandelresultaat niet volledig worden bereikt, of zullen er meer behandelingen noodzakelijk zijn.

Met hormoontherapie zal de haargroei ook al aanzienlijk veranderen. Het oestrogeen (vrouwelijk hormoon) zal de haren dunner maken en op sommige gebieden ook al niet meer laten groeien.

Mocht je twijfelen om te starten dan raden we altijd aan om langs te komen voor een consultgesprek. Tijdens dit gesprek kan de huidtherapeut jou adviseren over het wel of nog niet starten met het definitief ontharen traject.

Wist je dat?

Dat huidtherapeuten jou ook kunnen helpen bij het aanleren van juist aanbrengen van make-up? Of als jij last hebt van de littekens die zijn overgebleven van het transitie traject, de huidtherapeut jou kan helpen deze klachten te verminderen. Plan hiervoor een consultgesprek in om te bespreken hoe jouw huidtherapeut jou hier in kan ondersteunen.

 

Nieuws, aanbiedingen en meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

NIEUW: Welke SPF past bij mijn huid?

Doe de quiz!
© Copyright 2024 - Huidzorg West
De waardering van www.huidzorgwest.nl/winkel/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 28 reviews.