Voeding en de huid

De connectie tussen voeding en de huid is enorm groot. Steeds meer komen we over de connectie en de effecten te weten. Ook als huidtherapeuten volgen wij deze ontwikkelingen op de voet en nemen we je graag mee in een kijkje in de wereld van voeding en de huid! Lees snel verder.

Voedingstips voor iedereen

Wel of geen huidprobleem, voor iedereen geldt dat gezonde voeding een positief effect heeft op de huid. De volgende tips zijn voor iedereen geschikt en direct toe te passen om eventuele huidproblemen te voorkomen:
 • Beperk het aantal eetmomenten op een dag tot maximaal 3. Hierdoor activeer je het lichaamseigen vermogen om te herstellen. Ontstekingen nemen af en we verouderen dan minder snel;
 • Eet zo veel mogelijk onbewerkte voeding;
 • Breng variatie aan in je voeding en eet volgens de seizoenen (dit is ook nog eens goed voor het milieu);
 • Kies voor kwaliteit (biologisch, lokaal, wild);
 • Kies voor overwegend plantaardige voeding en vul het aan met dierlijke voeding.

Absolute no-go’s op het gebied van voeding en de huid

Wist je dat bepaalde ingrediënten jouw huidconditie kunnen beïnvloeden? Zo kan je door het eten van bepaalde voedingsmiddelen sneller huidveroudering op gang brengen of zetten de ingrediënten aan tot meer ontstekingen. De inname van de volgende producten kun je het beste beperken (of vermijden):

 • Beperk het gebruik van (snelle) suikers en koolhydraten (denk aan witte rijst, witbrood, wit meel in pasta, croissants, en veel pakjes en zakjes die bloem bevatten). Wanneer we vaak en veel snelle suikers en koolhydraten eten kan dit leiden tot chronische ontstekingen, ook in de huid.
 • Beperk producten met een hoge, glycemische index. Dit zijn producten die ervoor zorgen dat onze bloedsuikerspiegel snel stijgt. Gebeurt dit vaak en voor langere tijd dan ontstaat continue ontstekingsreacties in ons lichaam met (huid)ontstekingen (o.a. in de huid) als gevolg;
 • Beperk voeding met omega 6 vetzuren (margarine, halvarine, zonnebloemolie, sojaolie en sesamolie) en transvetten (margarine en bak en braadproducten en koekjes, snoepjes, taart). Te veel zorgt voor ontstekingen.
 • Beperk alcohol gebruik. Alcohol is een trigger voor huidveroudering en zorgt dat de barrièrefunctie afneemt en huidschade kan ontstaan.

Voedingstoppers voor een blije huid

Gelukkig zijn er ook nog een heleboel voedingsmiddelen die de huid juist kunnen ondersteunen. Met de volgende 5 tips maak jij al een mooie start voor een gezonde, stralende en jong uitziende huid!
 • Haal koolhydraten en vezels uit verse groenten en fruit;
 • Eet voldoende eiwitten uit dierlijke en plantaardige voeding;
 • Eet voldoende omega 3 vetzuren en omega 9 vetzuren uit wilde vette vis, noten, pitten, zaden, avocado en olijfolie;
 • Eet zoveel mogelijk vitaminen, mineralen en fytonutriënten uit groenten, fruit, kruiden en specerijen en/of dierlijke producten;
 • Vul bij tekorten aan met suppletie (laat je wel goed adviseren door een professional).

Huidtips direct in je inbox

Wat leuk dat je deze blog helemaal hebt gelezen. Hopelijk heb je nu voldoende informatie om direct aan de slag te gaan met voeding en de huid. Wil je meer informatie over de huid ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf up-to-date over huid-gerelateerde onderwerpen. Mocht je naar aanleiding van deze blog nog vragen hebben, kun je altijd contact met ons opnemen.

Nieuws, aanbiedingen en meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

NIEUW: Welke SPF past bij mijn huid?

Doe de quiz!
© Copyright 2024 - Huidzorg West
De waardering van www.huidzorgwest.nl/winkel/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 28 reviews.