Voeding en de huid
Voedingstips voor iedereen
- Beperk het aantal eetmomenten op een dag tot maximaal 3. Hierdoor activeer je het lichaamseigen vermogen om te herstellen. Ontstekingen nemen af en we verouderen dan minder snel;
- Eet zo veel mogelijk onbewerkte voeding;
- Breng variatie aan in je voeding en eet volgens de seizoenen (dit is ook nog eens goed voor het milieu);
- Kies voor kwaliteit (biologisch, lokaal, wild);
- Kies voor overwegend plantaardige voeding en vul het aan met dierlijke voeding.
Absolute no-go’s op het gebied van voeding en de huid
Wist je dat bepaalde ingrediënten jouw huidconditie kunnen beïnvloeden? Zo kan je door het eten van bepaalde voedingsmiddelen sneller huidveroudering op gang brengen of zetten de ingrediënten aan tot meer ontstekingen. De inname van de volgende producten kun je het beste beperken (of vermijden):
- Beperk het gebruik van (snelle) suikers en koolhydraten (denk aan witte rijst, witbrood, wit meel in pasta, croissants, en veel pakjes en zakjes die bloem bevatten). Wanneer we vaak en veel snelle suikers en koolhydraten eten kan dit leiden tot chronische ontstekingen, ook in de huid.
- Beperk producten met een hoge, glycemische index. Dit zijn producten die ervoor zorgen dat onze bloedsuikerspiegel snel stijgt. Gebeurt dit vaak en voor langere tijd dan ontstaat continue ontstekingsreacties in ons lichaam met (huid)ontstekingen (o.a. in de huid) als gevolg;
- Beperk voeding met omega 6 vetzuren (margarine, halvarine, zonnebloemolie, sojaolie en sesamolie) en transvetten (margarine en bak en braadproducten en koekjes, snoepjes, taart). Te veel zorgt voor ontstekingen.
- Beperk alcohol gebruik. Alcohol is een trigger voor huidveroudering en zorgt dat de barrièrefunctie afneemt en huidschade kan ontstaan.
Voedingstoppers voor een blije huid
- Haal koolhydraten en vezels uit verse groenten en fruit;
- Eet voldoende eiwitten uit dierlijke en plantaardige voeding;
- Eet voldoende omega 3 vetzuren en omega 9 vetzuren uit wilde vette vis, noten, pitten, zaden, avocado en olijfolie;
- Eet zoveel mogelijk vitaminen, mineralen en fytonutriënten uit groenten, fruit, kruiden en specerijen en/of dierlijke producten;
- Vul bij tekorten aan met suppletie (laat je wel goed adviseren door een professional).