Welke zonnefilter past bij mij?

Het kiezen van de juist zonnebrandcrème

Smeren, smeren en nog eens smeren. Hoe vaak hoor je tegenwoordig wel niet van ons, maar ook vanuit het nieuws dat het insmeren met zonnebrandcrème belangrijk is. In onze vorige blog heb je alles kunnen lezen over de schade die de straling van de zon kan aanrichten. In deze blog zullen we meer in gaan op hoe jij je het beste kan beschermen en waar je op moet letten als je een product aanschaft.

Als je op zoek gaat naar een nieuwe zonnebrandcrème in een drogisterij kan je kiezen uit tientallen verschillende vormen waarin de zonnebrand te verkrijgen is, denk bijvoorbeeld aan een spray of crème variant. Daarnaast verschillen de zonnebrandproducten in zonnefactor (SPF) en uiteraard prijs. De keuze voor een product wordt er niet makkelijker op, en vaak gaat men af op wat lekker ruikt, niet te duur is en er wel leuk uitziet. Maar is dit wel goed?

Verschillende type zonnefilters[1]

Om je op weg te helpen met de juiste keuze te maken voor een zonnebrand product zullen we beginnen met het uitleggen van de verschillende beschermingsfilters van een zonnebrandproduct. Je hebt namelijk te maken met een chemische filter of een minerale filter.

Chemische filter

De chemische filter wordt ook wel een organische filter genoemd. Dit komt omdat hij zijn naam te danken heeft aan de organische stoffen die in deze filter verwerkt zijn. Deze stoffen kunnen de UV-stralen absorberen en omzetten in onschadelijke vormen. Dit kan door de speciale chemische structuur die deze stoffen hebben. Chemische filters hebben als doel om de huid in te dringen en hier dus de UV-stralen te absorberen. Vandaar dat het belangrijk is met een chemische factor om je 30 minuten voor dat je de zon in gaat in te smeren De filter moet goed in de huid zijn gedrongen wil hij de UV-straling kunnen absorberen. Een voordeel is ook dat de chemische filter iets beter waterbestendig kan zijn, dit komt omdat de filter de huid in dringt en niet zomaar af te spoelen is.

Een nadeel van de chemische filters, is dat er een groep van deze filters in de bloedbaan kunnen belanden en hier kunnen zorgen voor gezondheidsproblemen. Tevens zijn de chemische filters niet altijd even stabiel, dit houdt in dat ze niet altijd de bescherming geven die het product beloofd. Daarnaast kunnen deze chemische filters ook sneller zorgen voor huidirritaties, denk hierbij aan zonnebultjes en contactallergie. De chemische zonnefilters die zou moeten vermijden zijn: Benzophenone-3, Ethylhexyl Methoxycinnamate, Octyl Methoxycinnamate en Octocrylene. Deze namen kan je vinden in de ingrediëntenlijst.

Gelukkig zijn er ook chemische filters die uit wetenschappelijk onderzoek naar voren komen als ‘goede chemische filters’ dit zijn de filters:
– Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine
– Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate
– Ethylhexyl Triazone
– Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol (nano)

De Minerale filter

De minerale filter wordt ook wel de fysische filter genoemd. Deze zonnefilter zorgt namelijk voor een fysieke beschermingslaag OP de huid, die de UV-straling als een soort spiegel weerkaatst. Deze zonnefilter trekt, in tegenstelling tot de chemische filter, niet in de huid. Een minerale filter wordt maar door twee soort ingrediënten gevormd, namelijk: zinkoxide en titaniumdioxide. Deze twee ingrediënten worden in zonneproducten apart van elkaar, maar ook samen gebruikt en hoe meer er in een product zit hoe hoger de beschermingsfactor is. Het nadeel van deze minerale zonnefilter is dat de twee ingrediënten een witte kleur hebben, en daarmee een witte laag op de huid kunnen achter laten. Gelukkig hebben ze daar in cosmetica land al wat op bedacht, namelijk nanotechnologie. Deze technologie knipt de werkzame stoffen in microscopische kleine deeltjes, waardoor het zonneproduct transparanter wordt.

Het voordeel van deze minerale filters is dus dat zij niet de huid intrekken en daarmee geen gevaar zijn voor de gezondheid. Deze zonnefilter is dus ook geschikt voor kinderen en baby’s (niet onder de 3 maanden), hier vindt je de producten die veilig zijn voor jouw kindje . Daarnaast beschermt deze zonnefilter direct en heeft hij geen inwerktijd nodig.

Fernblock [2]

In de beschermingsproducten van Heliocare zitten in de 360 graden lijn een extra ingrediënt. Dit merk staat bekend om de Fernblock. Maar wat is dit? Polypodium leucotomos, ook wel extract van de plant Varen, is het geheime ingrediënt van deze Fernblock. Dit ingrediënt is ontdekt door dat de indianen vroeger thee trokken van de bladeren van de Varen, dit resulteerde in het feit dat zij minder snel verbranden. Na uitvoerig onderzoek van onder andere Fitzpatrick en de Harvard Medical School is gebleken dat die extract verschillende eigenschappen heeft die een positieve uitwerking hebben op de bescherming van de huid. Deze eigenschappen zijn:

  • Beschermen van het DNA: De Fernblock kan beschading van het DNA door zonlicht helpen te voorkomen en zelfs herstellen.
  • Bescherming tegen oxidatie: De huid wordt met behulp van de Fernblock beschermt tegen vrije radicale, en dan voornamelijk tegen de vrije radicalen die door het zonlicht worden opgewerkt. Deze vrije radicalen veroorzaken vaak de huidveroudering, doordat zij huidcellen beschadigen.
  • Bescherming van het immuunsysteem: Het zonlicht kan de weerstand van onze huid aantasten. De Fernblock zorgt ervoor dat het immuunsysteem van de huid weer optimaal werkt.
  • Bescherming tegen huidveroudering: De Fernblock beschermt ook de structuren in onze huid die belangrijk zijn in onze strijd tegen huidveroudering. De Fernblock beschermt namelijk de collagene- en elastinevezels, door deze bescherming zal je minder gauw te maken krijgen met een verslapte en verouderde huid.

Als huidtherapeuten vinden wij het belangrijk dat men zich goed en regelmatig insmeert, maar daarnaast is het ook belangrijk om dit wel met het juiste product te doen. Hopelijk helpt deze uitleg jou daarbij en zal je vanaf nu een bewustere keuze maken als het gaat om jouw zonnebrandcrème.

Meer weten? Wij helpen je graag verder met advies.

[1] Broek, S. (2012) Chemische en Fysische zonnefilters, Welke is de beste keuze? Farmaceutische Wetenschappen. Antwerpen

[2] https://hdpmedical.be/fernblock-technologie/

Nieuws, aanbiedingen en meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

NIEUW: Welk huidproduct past bij dit seizoen?

Doe de quiz!
© Copyright 2024 - Huidzorg West
De waardering van www.huidzorgwest.nl/winkel/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 28 reviews.