Eerste hulp bij acne: twee onmisbare tips

Acne… een van de meest voorkomende huidaandoeningen bij zowel jongeren als volwassenen. Iedere dag helpen onze huidtherapeuten acneklachten verminderen met acnetherapie. Naast dat acne lichamelijke klachten kan veroorzaken, zoals pijn en jeuk, kan acne ook wel degelijk impact hebben op psychosociaal gebied.

Heb je acne en eventueel ook last van bijkomende klachten? Dan staat in deze blog nuttige informatie waar je zeker iets aan gaat hebben. Eerst vertellen we wat meer over acne. Daarnaast hebben we de twee onmisbare tips voor je op een rij gezet, zodat je een idee krijgt hoe je met jouw acne aan de slag kunt gaan.  

Wat is acne? 

Acne vulgaris is de medische benaming voor (jeugd)puistjes. In de puberteit komt acne meestal voor tussen de 14 en 19 jaar, en maar liefst 85% van de pubers krijgt er ongeveer mee te maken [bron: huidarts]. Daarnaast is er ook acne tarda welke wordt onderverdeeld in twee typen. Acne tarda kan beginnen in de puberteit, en aanhouden in de volwassen levensjaren; dit noemen we persisterende acne. Laat beginnende acne, ofwel ‘late-onset acne’ is wanneer de puistjes voor het eerst ontstaan na het 25ste levensjaar [bron: huidziekten]. 

Ontstaan van acne
Nu we weten wie er te maken kan krijgen met acne, vertellen we nu hoe het ontstaat. Het ontstaan van acne is een complex proces. Factoren zoals hormonen, geneesmiddelen, genen, stress en cosmeticaproducten kunnen bij het ontstaan en/of verergeren van acne een rol spelen.

In het kort wordt een puistje veroorzaakt door een ontsteking van de talgklierfollikel. Door de invloed van hormonen in de puberteit gaan de talgklieren meer talg aanmaken. In het geval de talg overvloedig aanwezig is, kan de porie door opstapeling aan talg verstopt raken en de follikel doen scheuren. Talg en bacteriën komen in de omringende huid terecht, waarna een ontstekingsreactie ontstaat met een puistje tot gevolg. 

Maar wat kan je nou eigenlijk zelf doen tegen acne? Wij leggen het uit met drie onmisbare tips! 

Tip 1: Acnetherapie voor thuis: waar kan ik zelf mee beginnen?  

Er zijn verschillende dingen die je eerst thuis kunt proberen om acne(klachten) te verminderen. Hier hebben we het met name over huidproducten die je voor acne kunt inzetten, maar ook het aanpassen van je voeding. Oftwel: acnetherapie voor thuis!

Huidproducten voor acne
Kijk kritisch naar je huidroutine voor thuis. Gebruik je geen of heel weinig producten? Misschien heeft je huid toch iets extra’s nodig om de acne te kunnen verminderen. Gebruik je juist heel veel huidproducten in jouw skincare routine? Misschien is een te veel aan cosmetica de reden waarom jouw acneklachten ontstaan! Hierbeneden hebben we een basis voor je samengesteld: 

  1. Reinigen: melkreiniger als je een vochtarme acnehuid hebt, en een schuimende of gel reiniger als je een vette of gecombineerde acnehuid hebt. 
  2. Exfoliëren: dit doe je met ingrediënten zoals salicylzuur (2% het liefst) of benzoylperoxide (5%). Deze ingrediënten zijn al super om thuis mee te beginnen. 
  3. Hydrateren: een hydraterende crème welke ervoor zorgt dat je huid niet al te veel uitdroogt door de exfoliërende ingrediënten.  
  4. Zonbescherming: een olievrije zonbescherming (SPF 30 – SPF 50) waardoor je huid niet vettig gaat aanvoelen.  

Naast deze producten is het heel belangrijk dat je zo veel mogelijk van je huid afblijft (niet krabben!), je kussenhoes regelmatig verschoont (om de dag bijvoorbeeld) en je niet zelf aan de slag gaat met het uitknijpen van puistjes. Dit kan namelijk ook littekentjes veroorzaken.  

Voeding tegen acne
Vooralsnog zijn er geen wetenschappelijke studies die meetbare effecten hebben aangetoond tussen specifieke voedingsmiddelen en acne. Wel zijn er studies beschikbaar die de relatie van acne met voedingsmiddelen zoals zuivel (melkproducten) en suikers (voeding met een hoge glycemische index) hebben vastgelegd. De bewijskracht van de studies is echter laag, maar als je het de moeite waard vindt om het te proberen, ligt die keuze helemaal bij jou.  

Tip 2: Acnetherapie bij de huidtherapeut: ik heb hulp nodig!  

Als de bovenstaande tip onvoldoende heeft gewerkt, is het een goed idee om een afspraak te maken bij een van onze paramedische huidtherapeuten voor acnetherapie. Je huid heeft toch extra hulp nodig om je acne onder controle te krijgen. 

We beginnen altijd met een intakegesprek, en vervolgens plannen we je eerste acnebehandeling in. Je traject kan uit meerdere behandelingen bestaan, zoals: een dieptereiniging, een peeling, microneedling en/of een laserbehandeling. Waar de keuze ligt zal de huidtherapeut in samenspraak met jou bespreken.   

Afspraak maken?

Heb je acne en wil je na het lezen van deze blog toch alvast een afspraak maken met een van onze huidtherapeuten? Maak een afspraak via ons online portaal via de onderstaande knop. Ook is het mogelijk telefonisch of via e-mail een afspraak in te plannen.

Direct afspraak maken

Mocht je naar aanleiding van deze informatie nog vragen hebben, kun je altijd contact met ons opnemen via info@huidzorgwest.nl of bellen naar 015 – 2561 806. Ons team staat graag voor je klaar om je vragen te beantwoorden. Tot snel in de praktijk!

Team Huidzorg West

 

Nieuws, aanbiedingen en meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

NIEUW: Welke SPF past bij mijn huid?

Doe de quiz!
© Copyright 2024 - Huidzorg West
De waardering van www.huidzorgwest.nl/winkel/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 28 reviews.