Help, de zomer komt er aan!

Meer last van lymfoedeem tijdens de zomer

Veel mensen die te maken krijgen met lymfoedeem lopen, ondanks het verlangen naar beter weer, aan tegen de gevolgen die de zomer met zich mee brengt. Als de temperatuur op loopt, de zomerkleding weer tevoorschijn wordt getoverd en het vakantiegevoel weer kriebelt dan kan dit voor mensen met lymfoedeem vervelend zijn.

Even terug naar de basis. Wat is lymfe en wat is je lymfestelsel? Naast het bloedvatsysteem, hebben we een tweede vaatstelsel in ons lichaam: het lymfestelsel. Dit is een afvoerend systeem, in tegenstelling tot het bloedvatsysteem wat ook een aanvoerende functie heeft. Het lymfestelsel begint in je weefsels en vervoert vanuit daar het lymfevocht naar steeds grotere lymfevaten. Het lymfe neemt in jouw weefsels vocht en afvalstoffen op, en deze worden dus afgevoerd tot dat ze worden uitgescheiden. Belangrijk hierbij is om te weten dat als het lymfevocht minimaal één lymfeklier is gepasseerd, het lymfevocht weer in de bloedbaan terecht (kan) komen.

Lymfoedeem zijn eiwitten die zijn opgehoopt in ons lymfestelstel, omdat dit stelsel niet meer goed functioneert. Het afvoeren van het lymfevocht gaat niet meer zoals het hoort, hierdoor vertraagd het systeem en kunnen de stoffen in het lymfevocht gaan ‘stollen’. Dit kan verschillende oorzaken hebben die zowel aangeboren (primair) als ontstaan zijn na schade (secundair). Binnen Huidzorg Delft zien wij vaak lymfoedeem klachten na een behandeling van een kankersoort.

Niet zorgt het zomerse weer voor meer klachten van het lymfoedeem, ook vinden veel mensen het confronterend dat hun arm-kous of beenkous meer zichtbaar is onder een T-shirt of korte broek.

Waarom meer last van lymfoedeem tijdens de zomer?

Door de warmte zetten je bloedvaten zich meer uit, hierdoor kan er meer bloed naar de weefsel stromen. Dit zorgt ervoor dat je lichaam een constante temperatuur behoudt. Ook zorgt de verwijding van de bloedvaten dat er meer lymfe afgevoerd moet worden. Maar als er dus een fout in het lymfesysteem is, dan gaat dat afvoeren dus niet meer zo makkelijk. Hierdoor zullen er ophopingen ontstaan en wordt het oedeem dus erger.

Het effect van reizen op lymfoedeem

Daarbij zijn er ook andere oorzaken waardoor we meer last kunnen krijgen van lymfoedeem tijdens de zomer. Als we op vakantie gaan dan nemen we of het vliegtuig of zitten we langere tijd in de auto. Tijdens het vliegen moeten onze vaatstelsels extra hard werken om het drukverschil in de cabine bij te houden. Ons bloedvatstelsel heeft het extra zwaar en heeft echt een aantal dagen nodig om hiervan te herstellen, laat staan als er dus een defect zit in ons lymfestelsel. Het lange stilzitten in zowel een vliegtuig als in de auto is ook nadelig voor het lymfestelsel, dit komt omdat onze spieren dan niet het lymfestelsel activeren. Tevens zorgt de zittende houding, voornamelijk bij lymfoedeem in de benen, ervoor dat het stelsel wordt afgekneld aan de achterkant van onze bovenbenen.

Tuinieren en beestjes

De zomer brengt ook mee dat we meer buiten zullen zijn. Massaal gaan we aan de slag om onze tuin weer klaar te krijgen voor de zomer, zodat we er dan maximaal van kunnen genieten. Het tuinieren brengt alleen met zich mee dat we dus langere tijd bloot worden gesteld aan de zon en dit vindt het lymfoedeem minder leuk. Door de warmte van de zon kan het lymfoedeem toenemen. Daarnaast kan het in de weer zijn met het snoeien, nieuwe planten plaatsen of verpotten er ook voor zorgen dat je kans loopt op wondjes. Het is van belang dat mensen met lymfoedeem goed op letten dat zij geen wondjes krijgen, want dit is de perfecte kans voor een bacterie om de huid binnen te dringen en te zorgen voor narigheid. Dit geldt dus ook voor alle insecten die zich in de zomer weer laten zien. Denk hierbij aan muggen, bijen en wespen. Het is van belang te zorgen dat je je goed beschermt en waar mogelijk een insectenbeet probeert te vermijden.

Kan ik nog wel genieten van de zomer als ik lymfoedeem heb?

Het betekend gelukkig niet dat als je lymfoedeem hebt, je niet meer kan genieten van de fijne zomer periode. Met de volgende tips en trucs kom jij goed te zomer door.

  • Zorg als je buiten bent voor beschermende kleding tegen de zon, maar ook tijdens het tuinieren ter voorkoming van wondjes.
  • Zoek regelmatig de schaduw op of zorg voor verkoeling door middel van koelelementen, een koude natte handdoek of spuit af en toe je kous nat met een plantenspuit gevuld met koud water.
  • Probeer als je last hebt van lymfoedeem niet op blote voeten te lopen, maar op slippers. Hiermee voorkom je de kans op wondjes aan de voeten.
  • Drink veel water! Hiermee blijft jouw lichaamstemperatuur gemakkelijker constant.
  • Leg het lichaamsdeel waar jij last hebt van lymfoedeem regelmatig om hoog, pak een kruk voor je benen erbij of leg de arm op een leuning.
  • Blijf bewegen. Zorg dat je rustig in beweging blijft, hiermee stimuleer je de doorstroming van het lymfestel. Ga dus juist op vakantie zwemmen. De druk van het water en de beweging hebben een positieve werking op het lymfoedeem.

En vergeet vooral niet te genieten.

Met kleine aanpassingen valt er heel goed te leven met lymfoedeem en zul je nog steeds je leuke dingen kunnen doen.
Wil je nou nog meer tips hoe jij goed de zomer doorkomt of is het weer tijd voor een nieuwe compressie kous? Neem dan contact met ons op.

 

p.s.: Wist je dat je op deze website hele leuke sleeves kan kopen voor over je arm kous heen? Zo tover je jouw saaie arm kous om in een modieuze accessoire.

Nieuws, aanbiedingen en meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

NIEUW: Welke SPF past bij mijn huid?

Doe de quiz!
© Copyright 2024 - Huidzorg West
De waardering van www.huidzorgwest.nl/winkel/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 28 reviews.