Help, ik heb putjes in mijn benen! Is dit cellulitis?

Putjes in benen, billen en armen

Putjes in de (boven)benen, billen en soms zelfs armen is een veel voorkomend storend iets bij vrouwen. We noemen dit ook wel cellulite of sinaasappelhuid. Wat is het en hoe kun je het behandelen?

Hoe ontstaat cellulite?

Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van cellulite. Een van de belangrijkste oorzaken is het hormoon Oestrogeen. Dit is dan ook meteen één van de redenen waarom cellulite vooral bij vrouwen voorkomt. Later zal ik hier meer over uitleggen.

Daarnaast speelt erfelijkheid ook een rol in het ontstaan van de cellulite. Als mensen in jouw naaste familie last hebben van cellulite, is de kans erg groot dat jij er ook mee te maken krijgt.

Niet alleen erfelijke aanleg maar ook jouw levensstijl zijn van grote invloed op het ontstaan van de cellulite. Een gebalanceerd dieet en lichaamsbeweging zijn erg belangrijk. Te veel vet en zout inname, en te weinig vitaminen en vezels kunnen leiden tot een verhoogde kans op cellulite.

Cellulite kan in drie stadia voorkomen:

  1. Lichte cellulite: Alleen als je de huid samenknijpt zie je onregelmatigheden ontstaan
  2. Middelmatige cellulite: Als je jouw spieren aanspant, zie je de hobbelige huid ontstaan (vaak goed zichtbaar op de bovenbenen en billen)
  3. Sterkte cellulite: zonder aanspannen van spieren is de sinaasappelhuid nu al goed te zien en ook zijn er vaak striae aanwezig op dat lichaamsdeel.
sinaasappel

Cellulite wordt ook wel sinaasappelhuidje genoemd

Waarom hebben mannen minder last van cellulite?

cellulite putjes in benen
Waarom mannen minder last hebben van cellulite komt door het volgende. In de huid hebben we collageen vezels en vetklieren die voor de gladde structuur van onze huid zorgen. Vrouwen hebben 34% minder collageen vezels en 56% grotere vetklieren in de diepere huidlagen ten opzichte van mannen. Wat betekent dit dan? Op de foto hiernaast is dat goed te zien.

De collageenverbindingen bij mannen liggen in een rastervorm, terwijl bij vrouwen deze recht liggen. Ook zijn hierdoor de vetklieren dus veel groter dan bij mannen.

De bovenste lagen van de huid (de epidermis en de dermis) leunen als het ware op het deel van de huid wat we de ‘hypodermis’ noemen, en dus waar de collageenverbindingen en vetklieren zich bevinden.

Vrouwen hebben het nadeel dat de steunpalen van onze huid zich verticaal in deze huidlaag bevinden, hierdoor kan het weefsel dat zich tussen de ‘steunpalen’ bevindt inzakken. Het inzakken van de huid resulteert zich in de deukjes die we zien en cellulite noemen, of ook wel sinaasappelhuid. Het rasterpatroon bij mannen zorgt ervoor dat de huid veel minder de kans heeft om in te zakken en dus de putvorming te laten zien. Oneerlijk hé?

Appel en peer

Bij cellulite zien we vaak dat het op twee soorten plekken in het lichaam kan voorkomen. Dit noemen we ook wel androïde (appel-vormig) en genoïde (peer-vormig) cellulite.

Bij een androïde cellulite, appelvormig, vormt de cellulite en verkeerde vetverdeling zich voornamelijk op het buik, flank en heup gedeelte. Deze mensen hebben dan slankere benen ten opzichte van hun bovenlichaam. Bij de genoïde cellulite, of dus peervormig, bevindt de cellulite zich juist op de bovenbenen en heupen. Vaak zien we ook dat de genoïde cellulite voorkomt bij lipoedeempatiënten. Deze doelgroep heeft vaak ook stevigere bovenbenen en heupen ten opzichte van het bovenlichaam. Voor de therapeuten is het belangrijk om goed te bepalen of jij meer een androïde of genoïde cellulite hebt, om zo te bepalen op welke lichaamsdelen de focus wordt gelegd tijdens een behandeling.

Putjes in de benen behandelen

Wees gerust, er bestaan gelukkig manieren om de sinaasappelhuid te voorkomen of te behandelen.
Uiteraard is voorkomen belangrijker. Hierbij is het van belang goed op je voedingspatroon te letten en de juiste voedingsstoffen tot je te nemen. Merk je nou dat je hier moeite bij hebt of niet goed weet wat bij jouw lichaam past? Wij hebben 1 keer per maand een diëtiste in de praktijk die jou hierbij kan helpen. Klik hier om een consult met de diëtiste aan te vragen.

Komt deze blog te laat om de cellulite te voorkomen en heb jij er al last van?  Dan kunnen wij wellicht de oplossing zijn voor jou.  Met behulp van endermotherapie kunnen we de bindweefsellaag weer activeren. Wil jij weten wat endermotherapie precies is? Lees dat dan in deze blog.

endermotherapie lpg apparaat

Endermotherapie door middel van het LPG apparaat

Door middel van het opzuigen en uitrollen van de huid worden de collageenvezels weer geactiveerd en worden de vetcellen beter verdeeld in de huidlaag. Dit heeft als resultaat dat er minder ‘put-vormingen’ zichtbaar zijn in de huid.

Het is afhankelijk van de ernst van de cellulite, hoe goed de huid reageert op een behandeling door middel van de endermotherapie. Daarbij moeten we ook zeggen dat de weg naar een gladdere huid tijd kost en daarmee echt een investering in jezelf is.
De behandelingen middels endermotherapie zijn pijnloos en worden vaak zelfs als prettig ervaren. Je zal om het meeste resultaat te behalen de eerste periode meerdere keren per week een behandeling ondergaan, waarnaar deze frequentie steeds meer afgebouwd wordt. Wel is het belangrijk om één keer in de zoveel tijd een onderhoudsbehandeling te blijven ondergaan. Hierdoor worden jouw collageencellen niet vergeetachtig en verliezen ze de functie om jouw bovenste huidlagen goed te ondersteunen, om de putjes te voorkomen.

Resultaat van een cellulite behandeling

Wat kan je nou verwachten van een cellulite behandeling? Als je goed alle adviezen van de therapeut opvolgt, goed let op je voedingspatroon en zelf ook regelmatig in beweging bent zul je merken dat je de meeste resultaten behaald. Je kan na 15 behandelingen al echt een gladdere huid hebben, die aanzienlijk minder deukjes bevat en beter aanvoelt. Je zal merken dat de huid strakker aanvoelt en ook dat jij zelf lekkerder in je vel gaat zitten.

Door middel van foto’s die aan het begin, tijdens en aan het einde van het proces worden genomen, zal goed zichtbaar worden hoe de cellulite zich verbetert met de tijd.

Heb jij interesse gekregen in een behandeling voor jouw sinaasappelhuid en wil je weten of endermotherapie hiervoor geschikt is? Plan dan een consultgesprek in om de opties te bespreken.

Nieuws, aanbiedingen en meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

NIEUW: Welke SPF past bij mijn huid?

Doe de quiz!
© Copyright 2024 - Huidzorg West
De waardering van www.huidzorgwest.nl/winkel/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 28 reviews.