Licht en lasertherapie training: een interview met huidtherapeut Annebel

Even geleden is huidtherapeut Annebel naar een nascholing gegaan van HUYD over licht en lasertherapie. HUYD is welbekend in de huidwereld, en zorgt er met allerlei cursussen en opleidingen voor dat huidtherapeuten in Nederland de laatste inzichten hebben op wetenschappelijk gebied.

De cursussen en opleidingen van HUYD gaan bijvoorbeeld over acne, chemische peelings, voeding en de huid, de donkere huid, producten en ingrediënten, screenen van huidkanker en nog veel meer.

Via collega’s in gesprek krijg je een blik achter de schermen van de huidtherapeuten van Huidzorg West. In deze eerste blog staat dan ook huidtherapeut Annebel centraal en vertelt ze meer over wat ze heeft geleerd tijdens de licht en lasertherapie cursus van HUYD. Veel leesplezier!

Huidtherapeuten Annebel en Anne van Huidzorg West in Delft


Huidtherapeuten Anne Sunderman en Annebel de Roode

Huidtherapeut Annebel, zou je om te beginnen iets kunnen vertellen over de cursus?

“Ja zeker! In het kort zijn we tijdens de cursus ingedoken op de natuurkundige principes van licht en laser en de huid. In andere woorden: wanneer gebruik je welke laser, en waarom. En aan de hand daarvan hebben we verschillende casuïstieken besproken.”

Wat is de reden waarom je de licht en lasertherapie cursus bent gaan volgen?

“Het is sowieso goed om na de studie de basiskennis vanuit het vakgebied te blijven herhalen. Daarbij vond ik het fijn dat deze training merkonafhankelijk was. Het ging over de kern van de kennis: wat doet licht en laser, en waar kun je het voor inzetten. En ik hoop zo mijn behandelkeuzes beter te onderbouwen, zodat ik patiënten alsmaar beter kan helpen.”

Welke casuïstiek is je het meest bijgebleven?

“Dat was voor mij een makkelijke casus. Het ging om beenvaten rondom de enkel. Daarbij had degene ook veel vocht in het been, en last van vermoeidheidsklachten. Aan ons de vraag wat te doen. En omdat we hier in een medische en cosmetische praktijk werken dacht ik direct aan steunkousen en niet de laser.”

Huidtherapeut Annebel de Roode van Huidzorg West in Delft met de IPL en laserapparatuur


Huidtherapeut Annebel de Roode met de gefractioneerde laser en de IPL

Wat was uiteindelijk het behandeltraject geworden van deze casuïstiek?

“Mijn gedachten gingen de goede kant uit. Het behandeltraject voor deze patiënt zou zijn om de patiënt terug naar de huisarts te sturen voor een verwijzing naar de fleboloog. En op basis daarvan te kijken of er een indicatie is voor oedeemtherapie of het aanmeten van steunkousen. De laser was dus absoluut geen optie, in verband met de vertraagde wondgenezing en mogelijke complicaties. Daarbij is het inzetten van een laser in zo’n geval dweilen met de kraan open. Als het vatenstelsel namelijk niet naar behoren werkt, heeft een behandeling om vaatjes te laseren ook geen nut.”

Waarom is deze casus je het meeste bijgebleven?

“Omdat allebei de werelden samen komen, namelijk zowel medische als cosmetische zorg. En ook omdat het dicht bij de realiteit ligt. Mensen weten soms niet wat er aan de hand is. Ze denken aan vaten, en dan is er toch een onderliggend probleem. Dan is klinisch redeneren heel belangrijk, zodat je iemand het juiste pad op kunt sturen.”

En dan over andere casuïstiek… heb je ook de donkere huid besproken?

“Daar zijn we ook kort op ingegaan. Met name wat je doet als je hyperpigmentatie wilt behandelen met de laser. Het behandelen van deze hyperpigmentatie is een uitdaging omdat je de omliggende huid niet wilt beschadigen, en de donkere huid veel meer pigment activiteit heeft. Het doelwit is daardoor moeilijker te bereiken. Hyperpigmentatie door verhitting speelt daarbij ook een rol, dus met inflammatoire aspecten moet ook rekening worden gehouden.”

Huidtherapeut Annebel de Roode met de Gentle Max Pro ontharingslaser. Licht en lasertherapie bij Huidzorg West.


Huidtherapeut Annebel de Roode met de alexandriet en Nd:YAG laser die onder andere wordt gebruikt voor ontharen, pigment en vaatjes

Is er nog meer wat je wilt vertellen over de training van licht en lasertherapie?

“Ik vond de training echt een aanvulling op mijn huidige kennis. Ik vond het fijn dat ik al wat ervaring had, zodat ik de licht en laserprincipes ergens aan kon refereren. Ik vond het ook leuk om kennis te delen met andere huidtherapeuten.”

Op welke gebieden van licht en lasertherapie ga je je huidige kennis inzetten in de toekomst?

“Ik heb meer verdiepende kennis gekregen van vaatjes, pigment en ontharen. En ik hoop zo de licht en lasertherapie behandelingen naar een nog hoger niveau te tillen voor mijn toekomstige patiënten. Op deze manier sluit mijn kennis helemaal aan bij de laatste inzichten op wetenschappelijk gebied.”

Waar wil je nu nog meer over gaan leren?

“Ik zou nog meer inhoudelijke kennis willen over chemische peelings in combinatie met de donkere huid. Omdat de donkere huid gemiddeld gezien toch meer aandacht vraagt, en je daarbij over meer kennis moet beschikken om de behandelveiligheid te waarborgen.”

Afspraak maken voor IPL of lasertherapie bij Annebel?

Wil je direct een afspraak maken voor IPL of lasertherapie bij Annebel? Druk dan op de onderstaande knop.

Direct afspraak maken

Mocht je naar aanleiding van deze informatie nog vragen hebben, kun je altijd contact met ons opnemen via info@huidzorgwest.nl of bellen naar 015 – 2561 806. Ons team staat graag voor je klaar om je vragen te beantwoorden. Tot snel in de praktijk!

Team Huidzorg West

Nieuws, aanbiedingen en meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

NIEUW: Welke SPF past bij mijn huid?

Doe de quiz!
© Copyright 2024 - Huidzorg West
De waardering van www.huidzorgwest.nl/winkel/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 28 reviews.