Wat gebeurt er met je huid tijdens een zwangerschap?

Wat gebeurt er allemaal met je huid tijdens een zwangerschap?

Naast dat de zwangerschap een hele mooie en fijne periode is voor de vrouw, brengt het ook nog een hoop veranderingen in het lichaam met zich mee.
In de praktijk zien we veel vrouwen tijdens en na hun zwangerschap, want ook onze huid heeft veel te verduren door alle hormoon veranderingen.
De meest voorkomende huidveranderingen door zwangerschap zijn onder te verdelen in: hormoon-gerelateerde, al bestaande klachten en zwangerschap specifieke klachten.

Veel voorkomende klachten die ontstaan aan onze huid tijdens de zwangerschap zijn: striae, pigmentaties, veranderingen in haar, nagels en ons vaatsysteem. Lees gauw verder voor meer informatie over deze klachten.

 

Striae

Eén van de meest bekende huidveranderingen bij de zwangerschap is het krijgen van striae. Striae komt bij 90% van de vrouwen in het 3e trimester van de zwangerschap op. In eerste instantie kunnen zij opkomen als roze-paarse lijnen op de buik, borsten, billen, dijen of armen. Striae lijken meer voor te komen bij jonge vrouwen die een relatief grote baby in de buik dragen of bij vrouwen die een hogere body index hebben. Ook heb je een hogere kans op het krijgen van striae als je dit voorkomt in de familie of al eerder in de pubertijd last van heb gekregen.

Striae ontstaan door zowel het oprekken van de huid als hormonale factoren. De elastische vezels van onze huid verslappen en het aanmaken van oestrogeen hebben bijvoorbeeld al effect op de striae[1].

Ondanks dat er nog geen wetenschappelijk bewijs is, is het wel aan te bevelen om de huid extra te beschermen en verzorgen ter preventie van het ontstaan van de striae. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een natuurlijke aloë veragel.  

Na de zwangerschap herstelt de striae zich als een lichte of huidkleurige lijn, die ook nog kleiner/ minder opvallend kan worden.
Het behandelen van striae kan, na een ont-zwanger periode van 9 maanden, op verschillende manieren. Het aanbrengen van een retinolcrème helpt bijvoorbeeld de huid te herstellen en te vernieuwen. Of er kan gedacht worden aan een laserbehandeling door middel van de Erbium Glass fractionele laser of een Intense Pulsed Light (IPL laser behandeling) om de huid te vernieuwen en de roodheid te laten afnemen. Lees hier meer over deze behandelmethode.

 

Pigmentatie

Daarnaast ervaren de meeste vrouwen tijdens hun zwangerschap een verandering in een te veel aan pigmentaties op de huid. Dit kan voorkomen op plekken zoals in de oksels, het genitale gebied of rondom de tepel, maar ook kan een moedervlek van kleur veranderen of een litteken kan tijdelijk donkerder kleuren. Vaak zien we dat deze verkleuringen na de zwangerschap vanzelf herstellen.

Een lastigere pigmentatie is de pigmentatie die we ‘zwangerschapsmasker’ noemen, of ook wel Melasma. Dit is een pigmentatie die onder invloed van hormonen, zowel tijdens zwangerschap of ook tijdens anticonceptiegebruik, opkomt in het gezicht. Blootstelling aan zonlicht en ultravioletstraling kan er voor zorgen dat het melasma verergerd[2].  Niet bij alle vrouwen herstelt het zwangerschapsmasker vanzelf na de zwangerschap, gelukkig heeft Toskani daar de  SPOT OUT kit voor bedacht. De SPOT OUT kit remt onder andere het enzym tyrosinase. Tyrosine is eigenlijk de jongere versie van melanine, door deze productie af te remmen heeft melanine minder de kans zich uiteindelijk te ontwikkelen en kan het pigmentvlekken dus aanzienlijk helderder maken.

Eventuele andere opties om het pigment te behandelen zijn het gebruiken van zuren die het pigment oplichten. Denk hierbij aan een melkzuur, amandelzuur of citroenzuur of vitamine C.  Het gebruik van deze zuren kan bij ons in de praktijk door een intensieve kuur van chemische peelings aan te gaan of in de vorm van producten die lage percentages van deze zuren bevatten die veilig zijn voor het thuisgebruik.

De belangrijkste regel van pigment blijft toch wel, liever voorkomen dan behelpen! Dus gebruik tijdens je zwangerschap altijd een zonnebescherming met factor 50. Dit is ook belangrijk gedurende de wintermaanden. Smeer ook als je buiten bent gedurende de dag meerdere keren bij of draag een hoedje of blijf meer in de schaduw. Met behulp van de Heliocare mineral of Powder me van Jane Iredale ga jij altijd beschermd op pad.

Haar en nagels

Ook onze haren en nagels krijgen het te voortduren tijdens de zwangerschap. Tijdens de zwangerschap kan het namelijk zo zijn dat je nagels sneller groeien. Door de verandering in de hormoonhuishouding kan het ook zo zijn dan je meer last krijgt van ongewenste haargroei. Dit kan dan voornamelijk voorkomen in het gezicht, de ledematen of op de rug. Dit hersteld zich weer na de zwangerschap.

Als de haargroei toch aanblijft houden na de zwangerschap kan er overwogen worden om de haargroei permanent te laten verwijderen door middel van lasertherapie.
Met behulp van onze Alexandrite, IPL laser en Nd:Yag laser van Candela kunnen wij alle huidtypes veilig en effectief behandelen om het ongewenste haargroei te verminderen, dan wel geheel verwijderen, dit geheel verwijderen van de haren wordt ook wel laser ontharen genoemd.

 

Vaatsysteem

Tot slot nog kort een laatste, maar niet geheel onbelangrijk punt, ons vaatsysteem. Door de druk die het kindje legt op ons vaatsysteem kunnen er verschillende vaatproblematiek ontstaan. Dit kan zijn van opgezwollen voeten tot het snel rood kleuren in het gezicht tot sneller last hebben van bloedingen.

In het laatste trimester van een zwangerschap kan het kindje veel druk uitoefenen op de bloedvaten. Het lichaam moet überhaupt al harder werken om zowel jouw eigen cellen, als die van jouw kindje, te voorzien van de zuurstof die in het bloed vervoerd wordt. Vaak zien we dat vrouwen juist last krijgen van vocht ophopingen in de voeten en/of onderbenen. Hierbij kan je overwegen om druk kousen tot de knie aan te trekken of een zwangerschapspanty. Deze helpen jouw bloedvatstelsel om het bloed omhoog te pompen en tevens voorkomt het de mogelijkheid dat jouw vaten slapper worden en daardoor veranderen in een spatader. Wij kunnen deze kousen of zwangerschapspanty voor je aanmeten!

Tijdens de bevalling krijgen je bloedvaten het ook zwaar te voortduren. Door de druk die je moet geven bij het persen kan het zijn dat er een vaatje in het gezicht ‘springt’. Dit gesprongen vaatje noemen wij ook wel een spider naevi. Deze is gemakkelijk te behandelen met behulp van onze IPL laser of Nd:Yag laser.

 

Tot slot

Veel van de bovenstaande bijwerkingen die kunnen optreden tijdens de zwangerschap herstellen zich weer vanzelf. Wel is belangrijk om hier ook geduld bij te hebben. Wij gebruiken hier vaak het volgende gezegde voor: negen maanden zwanger, betekent ook negen maanden ont-zwangeren.

Hierbij is het ook belangrijk dat je de tijd die je nog borstvoeding geeft meerekent.
De werking van onze hormonen zijn soms veel krachtiger dan we ons realiseren, maar gelukkig heeft onze huid veel veerkracht en komt het vaak ook gewoon weer helemaal goed. En is dit niet het geval? Dan zijn wij er voor jou.

[1] Tunzi M, Gray GR. Common skin conditions during pregnancy. Am Fam Physician. 2007;75(2):211–218.

Nieuws, aanbiedingen en meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

NIEUW: Welk huidproduct past bij dit seizoen?

Doe de quiz!
© Copyright 2024 - Huidzorg West
De waardering van www.huidzorgwest.nl/winkel/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 28 reviews.