Huid in de klas: een interview met huidtherapeut Ilse

Onlangs heeft huidtherapeut Ilse een les gegeven aan leerlingen op de basisschool over de huid, met een lespakket van Huid in de Klas. Tijdens deze les leren basisschoolleerlingen meer over de huid en maken ze kennis met de huidtherapeut.

Huid in de Klas is een lespakket die leerlingen van groep 1 tot en met 8 uitdaagt na te denken over de huid. Onderwerpen zoals huidgezondheid, huidkanker en huidaandoeningen zoals eczeem, vitiligo, psoriasis en alopecia komen allemaal aan bod.

Via collega’s in gesprek krijg je een blik achter de schermen van de huidtherapeuten van Huidzorg West. In deze tweede blog staat huidtherapeut Ilse centraal en vertelt ze meer over haar ervaring met het lesgeven aan basisschool kinderen. Veel leesplezier!

Huidtherapeut Ilse geeft les in Huid in de Klas


Huidtherapeut Ilse voor de klas

Kun je wat meer vertellen over het project ‘Huid in de Klas’?

“Natuurlijk! Het project Huid in de Klas is ontwikkeld door Huid Nederland en in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV). Via Nederlandse Vereniging van Huidtherapie (NVH) zag ik een oproep om met dit lespakket aan de slag te gaan. Dit leek mij een waardevolle ervaring en heb de leskoffer besteld.”

Wat is het doel van het lespakket Huid in de Klas?

“Het lespakket is speciaal voor leerlingen tussen de 8 en 12 jaar. Door de lessen krijgen de leerlingen meer kennis en inzicht over hun huid, en daarbij ook de huid van andere leerlingen. Door meer te leren over de huid reduceert de kans op huid-gerelateerde gezondheidsrisico’s, denk hierbij aan zonverbranding. Aanvullend vergroot het welbevinden en de weerbaarheid ten aanzien van de huid.”

Kan je wat meer delen over de les die je hebt gegeven?

“Via huidindeklas.nl zijn er leskoffers te bestellen. Deze bevatten materialen zoals werkbladen waarmee je verschillende lessen kunt geven. Ik gaf een introductieles waarbij we stil stonden bij de opbouw- en werking van de huid. Alle leerlingen kregen een werkboekje met opdrachten. Aan de hand hiervan keken we naar onze huid en zochten we naar overeenkomsten met de huid van een ander. Ook keken we naar de functie van de huid.

Door te knippen- en vouwen maakten de leerlingen een huidpaspoort: een boekje waarin ze elke les iets over hun eigen huid kunnen opschrijven. In totaal zijn er 5 lessen uitgewerkt gericht op specifieke onderwerpen, zoals: verzorging van de huid, tijdelijke huidaandoeningen, bescherming van de huid en blijvende huidaandoeningen.”

Huid in de Klas - Huidtherapie les op de basisschool door Huidtherapeut Ilse

Wat voor reacties kreeg je van de leerlingen?

“De reacties waren heel positief. De leerlingen vonden het leuk iets te leren over hun huid. In de les deden we ook een proefje over bacteriën. De leerlingen deden hier enthousiast aan mee en er werden interessante vragen gesteld. We hebben het gehad over zonbescherming en over het krijgen van puistjes. Een leerling deelde zijn ervaring over eczeem en een andere leerling vertelde over haar moeder die last heeft van rosacea.”

Wat vond je belangrijk om de leerlingen mee te geven?

“Omdat een les snel gevuld is vond ik het belangrijk een link te leggen naar iets waar zij dagelijks mee in aanraking komen. Ik heb gekozen om de trends die zich op social media afspelen m.b.t. huidverzorging te bespreken. Deze trends dragen namelijk niet altijd mee aan een gezonde huid. Aan de hand van TikTok-filmpjes hebben wij dit onderwerp besproken en tot slot heb ik de les afgesloten met tips voor een gezonde huid.”

Lees hier onze blog over huidproblemen tieners door huidverzorging trends TikTok

Is er verder nog iets dat je wilt delen over deze gastles?

“Ik vond het een leuke ervaring om eens voor de klas te staan. De leerlingen waren ook geïnteresseerd in het beroep huidtherapie, en waren bijvoorbeeld benieuwd naar hoe je een huidtherapeut wordt en wat ik de leukste behandelingen vind. Dus behalve dat ze nu weten bij wie ze terecht kunnen met een huidprobleem, heb ik misschien wel iemand geïnspireerd om ooit voor dit mooie en veelzijdige beroep te kiezen. Wie weet..!”

Huid in de Klas - Huidtherapie les op de basisschool

Heel leuk dat je dit interview tot het einde hebt gelezen! Mocht je naar aanleiding van deze informatie nog vragen hebben, kun je altijd contact opnemen via info@huidzorgwest.nl of bellen naar 015 – 2561 806.

Groetjes,
Huidtherapeut Ilse
Team Huidzorg West

Nieuws, aanbiedingen en meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

NIEUW: Welke SPF past bij mijn huid?

Doe de quiz!
© Copyright 2024 - Huidzorg West
De waardering van www.huidzorgwest.nl/winkel/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 28 reviews.