Felrode verkleuringen op wangen of neus.

Rosacea

Rosacea is een chronische en niet-besmettelijke huidafwijking. Iedereen die deze aandoening heeft, ervaart het als zeer storend. Rosacea kenmerkt zich door felrode verkleuringen met name op de wangen en de neus. Overige klachten bij rosacea zijn bultjes, puistjes en zichtbare bloedvaatjes (de teleangiëctastieën).

Rosacea heeft een onvoorspelbaar karakter, soms vlamt het in korte tijd op om vervolgens weer te verdwijnen. Het begint meestal na het dertigste levensjaar, maar wordt ook bij twintigers gezien.

Veelgestelde vragen over rosacea
Afspraak maken

Soorten Rosacea

Stadium 1

Er ontstaat zichtbare roodheid op met name de wangen. Daarnaast beginnen er dunne vaatjes te ontstaan die niet meer verdwijnen. In het eerste stadium reageert je huid ook sterk op temperatuurwisselingen waarbij je huid na het wassen pijnlijk prikkelt.

Stadium 2

Tijdens het tweede stadium ontstaan er rode bultjes en puistjes, met name op je wangen, kin en neus. Naast de kleine, verwijde vaatjes uit het eerste stadium, komen er nu ook dikkere vaten bij en wordt je huid steeds gevoeliger. Poriën worden daarnaast grover, en daardoor beter zichtbaar.

Stadium 3

Tijdens het derde en laatste stadium van rosacea ontstaan er steeds grotere blaasjes met pus (pustels) erin op de huid en kan zelfs de contour van je gezicht veranderen. Hiernaast kan de huid op plaatsen verdikken. Dit noemen we rhinophyma.

Behandelingen tegen Rosacea

Bij Huidzorg West gaan we de meest storende symptomen, zoals roodheid, couperose en het ontstaan van ontstekingen, tegen. We kunnen de klachten op verschillende manieren behandelen, of je een combinatie van therapieën aanbieden.

In het intakegesprek bespreken we je klachten en beoordelen we je huid. Vervolgens bespreekt de huidtherapeut een op maat gemaakt behandelplan.

Veelgestelde vragen

Rosacea

De oorzaak van rosacea is niet onbekend. Er bestaan verschillende theorieën over de ontstaanswijze.

Men verwacht dat de bloedvaatjes in het gelaat abnormaal verwijd zijn door een toegenomen bloedstroom van de gezichtshuid en/of door een veranderde reactiepatroon van de bloedvaatjes op prikkels van binnenuit en van buitenaf. Hierdoor ontstaat er een stilstand van het bloed wat een ontstekingsreactie uitlokt met als gevolg roodheid, zwelling, bultjes en puskopjes.

Tevens kan ook een verandering van het huidmilieu de oorzaak zijn. Zo zou als gevolg van het veranderde huidmilieu, de “Demodex”-mijt een oorzaak kunnen zijn. Deze mijt die van nature in de talgklier leeft, geeft normaal geen problemen, bij rosacea is de “Demodex”-mijt in grote aantallen aanwezig en kan hierbij de ontstekingsreactie verergeren dan wel in stand houden.

Naast deze factoren zijn er nog een aantal factoren die mogelijk invloed hebben op rosacea. Deze zijn factoren zijn:

  1. Voeding
  2. Alcohol
  3. Geneesmiddelen
  4. Temperatuur wisselingen
  5. UV straling
  6. Agressieve huidverzorgingsproducten
  7. Stress
  8. Hormonen

De juiste thuisbehandeling is van groot belang. Wanneer de huid ontstekingen vertoont bij rosacea schrijft de huisarts of dermatoloog soms lokale of orale antibioticum voor. Naast deze medicamenten ondersteunt de huidtherapeut van Huidzorg West de huisarts of dermatoloog bij het geven van huidverzorgingsadviezen en het uitvoeren van acnetherapie behandelingen.

Vaak worden er agressieve huidverzorgingsproducten gebruikt, waardoor de huid nog meer uit balans raakt. Bij Huidzorg West adviseren we huidverzorgingsproducten om de huid allereerst in balans te brengen. We gaan terug naar de basis en begeleiden jou in dit proces.

Zodra de huid in balans is, kijkt de huidtherapeut of er aanvullende huidverzorging nodig is om de rosacea te verminderen en te stabiliseren. Bij Huidzorg West geven we je graag een passend huidadvies.

Wil jij vast starten met huidverzorgingsproducten, doe dan de huidquiz.

Huidzorg West heeft veel contacten met huisartsen in Delft en Rijswijk en is een samenwerkingspartner van de poli Dermatologie van het Reinier de Graaf Ziekenhuis. Door deze unieke samenwerking kan de huidtherapeut van Huidzorg West samen met de behandeld huisarts of dermatoloog een persoonlijk behandelplan opstellen.

Plan een intakegesprek

Afspraak maken

NIEUW: Welke SPF past bij mijn huid?

Doe de quiz!
© Copyright 2024 - Huidzorg West
De waardering van www.huidzorgwest.nl/winkel/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 28 reviews.