Pigmentvlekken verwijderen, nu is het perfecte moment

Pigmentvlekken, ook wel hyperpigmentatie genoemd, zijn plekjes donkerder van kleur dan de omliggende huid. Er zijn verschillende varianten en oorzaken die ten grondslag liggen bij het ontstaan van deze plekjes.

Na het lezen van deze blog weet je precies wanneer, waar en bij wie pigmentvlekken ontstaan, welke soorten pigmentvlekken veel voorkomen, waar je op moet letten bij pigmentplekjes en welke interventies de huidtherapeut inzet ter behandeling van pigmentvlekken en wat je thuis kunt doen om pigmentvlekken te voorkomen en verminderen.

Wanneer en waar ontstaan de eerste pigmentvlekken, en bij wie?

Pigmentvlekken kunnen op verschillende leeftijden en plekken op het lichaam ontstaan en zijn afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan blootstelling aan zon, hormonen en genetische aanleg.

Vaak zien we dat mensen van middelbare leeftijd te maken krijgen met ouderdomsvlekken. Ouderdomsvlekken zijn bruine vlekken op de huid ontstaan door zonblootstelling gedurende het hele leven. Denk hierbij aan het gezicht, het kale hoofd, de handen, de armen en het decolleté. Overmatige blootstelling aan UV-straling zorgt voor een verhoogde pigmentproductie (melanine). De celletjes raken in de war, waarna pigmentvlekken ontstaan.

Pigmentvlekken hoeven niet alleen door de zon te ontstaan. Hormonale veranderingen zoals zwangerschap kunnen de melanineproductie in de huid stimuleren. Soms zie je ook dat na het doormaken van een ontsteking of een wond de huid donkerder kan verkleuren. Daarbij spelen genetische factoren een rol, wat vaak bij sproetjes en moedervlekken het geval is.

Pigmentvlekken: de meest voorkomende soorten op een rij

Op het gebied van pigmentvlekken zijn er allerlei verschillende soorten, welke door andere onderliggende oorzaken kunnen ontstaan. De soorten die wij het meeste zien in de praktijk zijn:

  1. Ouderdomsvlekken: deze ontstaan meestal ten gevolge van langdurige blootstelling aan UV-stralen gedurende de levensjaren
  2. Sproeten: vaak ontstaan deze door een bepaald gen, en komen sproetjes vaak in de familie voor
  3. Zwangerschapsmasker (melasma): melasma kenmerkt zich door onregelmatige, symmetrische vlekken in het zicht veroorzaakt door hormoonschommelingen en zonschade
  4. Post-inflammatoire hyperpigmentatie: donker (bruine) vlekken veroorzaakt door een ontsteking in de huid
  5. Cafe-au-lait-vlek (CALM): dit zijn aangeboren, vaak onschuldige pigmentvlekken.

Waar je op moet letten bij (afwijkende) pigment plekjes

Het is van groot belang om pigmentvlekken zo nu en dan te controleren op afwijkingen. Hiervoor raden wij aan de ABCDEF-regel te hanteren, en bij twijfel altijd contact op te nemen met de huidtherapeut of huisarts. Iedere letter staat voor een kenmerk van het plekje.

  1. Asymmetrie (asymmetry): een vlek die onregelmatig is van kleur en waarbij beide helften niet op elkaar lijken
  2. Begrenzing (border): Een vlek met onscherpe randen
  3. Kleur (colour): Een vlek met meerdere kleuren (zoals bruin, zwart, rood of blauw)
  4. Diameter: Een vlek groter van 6 mm
  5. Evolutie (evolution): Verloop en verhevenheid van de vlek.
  6. Funny: Hoe ziet het vlekje eruit ten opzichte van andere plekjes op het lichaam. Is het een ‘ugly duckling’?

Pigmentvlekjes voorkomen, wat kan ik hier zelf aan doen?

De eerste belangrijke stap is: zonbescherming! Zonder dit aspect kun je geen pigmentvlekken voorkomen. De UV-stralen van de zon zijn namelijk de belangrijkste oorzaak van hyperpigmentatie. Door jezelf dagelijks te beschermen met minimaal SPF30 bij een UV-index van twee of hoger, beperk je de kans op vlekjes aanzienlijk. Vergeet ook niet om het smeren iedere twee uur te herhalen, en vaker als je veel zweet of bent gaan zwemmen.

Huidtherapeut Annebel: “Mijn persoonlijke favoriet is de Heliocare Pigment Solution. Dit is een SPF50 speciaal tegen pigmentvlekken. Ik ben vooral in de zomer pigmentgevoelig, en deze zonnebrand is daarvoor uiterst geschikt. Draag naast een SPF ook zonbescherming in de vorm van een hoed, zonnebril en UV-werende kledij.”

Thuis zijn er ook producten die je kunt gebruiken om pigmentvlekken die al zijn ontstaan te verminderen (naast het smeren van SPF):

  1. Vitamine C: Een krachtig antioxidant die de huid beschermt tegen schade door vrije radicalen (zoals zonnestralen). Het remt de activiteit van tyrosinase. Dit is een enzym dat een belangrijke rol speelt in de productie van pigment.
  2. Retinol: Stimuleert de cel vernieuwing en helpt de huid te exfoliëren. Dit bevordert de afschilfering van dode huidcellen waardoor bestaande pigmentvlekken lichter worden. Mocht je hier meer over willen weten, vraag dit dan aan je behandelend huidtherapeut.

Wees wel altijd consistent in het gebruik van thuisproducten. Het kan soms eventjes duren voordat je resultaat ziet, dus wees geduldig! Combineer deze producten altijd met een goede zonbescherming, aangezien de zon de belangrijkste veroorzaker is van pigment!

Pigmentvlekjes aanpakken bij de huidtherapeut met huidtherapie en huidbehandelingen

Bij ons op de praktijk kun je terecht voor de behandeling van pigmentvlekken. Een behandeling met bijvoorbeeld Lichttherapie of Lasertherapie is een optie. De krachtige straal aan energie wordt geabsorbeerd door het melanine in de pigmentvlekken, wat resulteert in de afbraak van het pigment. Na de behandeling zie je eerst een donkere verkleuring ontstaan, waarna deze na verloop lichter wordt. Deze behandeling is het beste in te zetten tijdens de herfst- en wintermaanden, aangezien de UV-index tijdens deze periode lager is.

Afspraak maken?

Heb jij pigmentvlekken en wil je na het lezen van deze blog een afspraak maken met een van onze huidtherapeuten? Druk dan op de onderstaande knop! Ook is het mogelijk telefonisch of via e-mail een afspraak in te plannen.

Direct afspraak maken

Mocht je naar aanleiding van deze informatie nog vragen hebben, kun je altijd contact met ons opnemen via info@huidzorgwest.nl of bellen naar 015 – 2561 806. Ons team staat graag voor je klaar om je vragen te beantwoorden. Tot snel in de praktijk!

Team Huidzorg West

 

Nieuws, aanbiedingen en meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

NIEUW: Welk huidproduct past bij dit seizoen?

Doe de quiz!
© Copyright 2024 - Huidzorg West
De waardering van www.huidzorgwest.nl/winkel/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 28 reviews.