Ontsierende verwijde bloedvaatjes op benen.

Beenvaten

Beenvaten zijn chronisch verwijde bloedvaatjes op de benen, die zijn ontstaan als gevolg van vaatwandverslapping. Deze vaatjes bevinden zich oppervlakkig in de huid en worden ook wel besenreiser of berkentakjes genoemd vanwege de vergelijking met vertakkingen van een boom.

De beenvaten kunnen streperig of stervorming zijn en rood, paars of blauw van kleur. De beenvaten kunnen los voorkomen op de benen, maar ook in kluwen bij elkaar geplakt. Bij een extreme vorm van aanwezige vorm van beenvaten kunnen ook andere klachten zoals een zwaar gevoel, pijn en jeuk voorkomen. Mensen vinden voornamelijk de oppervlakkige beenvaten esthetisch ontsierend op de benen.

Veelgestelde vragen over beenvaten
Afspraak maken

Behandelingen tegen Beenvaten

Afhankelijk van de diepte van de vaten begint jouw behandeling bij ons of moeten deze eerst worden behandeld door een dermatoloog in het ziekenhuis. Wij hebben hiervoor een samenwerkingsverband met het Reinier de Graaf ziekenhuis, waar het scleroseren kan plaatsvinden. Tijdens het intakegesprek bepalen we het beste behandelplan, met of zonder scleroseren.

Scleroseren

Bij scleroseren wordt er een vloeistof in kleine aderen gespoten, waardoor de vaatwand expres wordt beschadigd. Hierdoor loopt er geen bloed meer doorheen en verdwijnt de ontsiering.

Lasertherapie

Wanneer de vaten voldoende aan de oppervlakte liggen, kunnen we starten in onze praktijk. Wij behandelen beenvaten met de Gentle Max Pro, ND Yag laser. Door de golflengte en specifieke eigenschappen is deze laser in staat de beenvaten te verwarmen en te vernietigen, zonder de omliggende huid te beschadigen.

Behandelingen tegen Beenvaten

Veelgestelde vragen

Beenvaten

Beenvaten ontstaan bij het ouder worden, omdat de vaatwanden door de jaren heen verzwakken en hierdoor bloed makkelijker terug kan stromen in het bloedvat. Door het terugstromende bloed ontstaat er een opbolling van het vat, wat weer tot een duidelijk zichtbaar vaatje leidt. Extra beïnvloedende factoren die tot vorming van zichtbare beenvaten leiden zijn: zwangerschap, langdurig zitten of staan en het drukverschil bij vliegreizen.

Bij het voorkomen van zichtbare beenvaten is het belangrijk om voldoende te bewegen. Door het aanspannen van de kuitspierpomp wordt het bloed richting het hart geduwd en kan het risico op een opstopping van het bloed worden verminderd. Hierbij kunnen therapeutisch elastische kousen een extra middel zijn om dit proces te ondersteunen.

Therapeutisch elastische kousen helpen niet alleen met het ondersteunen van de kuitspierpomp, maar kunnen ook klachten als vermoeide benen tegengaan. Daarbij werken de therapeutische kousen ook preventief op het ontstaan van nieuwe beenvaten of andere vasculaire klachten.

Het behandelen van zichtbare beenvaten valt onder cosmetische zorg en valt daardoor buiten de aanvullende zorgverzekering.

Bij Huidzorg West worden beenvaten effectief behandeld met de Gentle Max pro ND Yag 1064 nanometer laser van Candela.

Deze laser kan het bloed laten stollen, waardoor de vaatwanden dicht klappen. Het lymfestelsel zal vervolgens de kapotte vaten opruimen.

Gemiddeld zijn er 1-3 behandelingen nodig voor het effectief verminderen van de zichtbare vaatstructuren.

Er wordt 6-8 weken tussen de behandelingen ingepland, om het lichaam ruim de kans te geven de verzwakte en/of kapotte vaten op te ruimen. Verwachting is ook dat jaarlijks een onderhoudsbehandeling noodzakelijk is om het resultaat te behouden.

Na de behandeling kan de huid warm en branderig aanvoelen. Er kan lichte roodheid en zwelling optreden. De behandelde vaatjes kunnen eruit zien als kattenkrabjes. Kleine onderhuidse korstjes kunnen tot twee weken na de behandeling zichtbaar zijn en jeuken. In sommige gevallen kan de huid blauwe plekken of tijdelijke kleurverschillen tonen, dit trekt na enkele weken weer bij.

Bekijk onze tarievenlijst voor de kosten van het behandelen van beenvaten.

Voor een effectieve behandeling met de ND Yag laser is het van belang dat de beenvaten een doorsnede van 0,1- 4,0 mm hebben. Als je last hebt van grotere spataderen of andere onderliggende vaatproblematiek is het belangrijk dat je eerst contact opneemt met je arts of vaatchirurg. Een andere behandelmethode of aanvullend onderzoek kan dan noodzakelijk zijn.

Voorafgaand aan een laserbehandeling met de ND Yag zal tijdens een intakegesprek na een grondige screening bepaald worden of de beenvaten geschikt zijn voor het uitvoeren van een laserbehandeling. De huidtherapeut zal tijdens dit consult je uitgebreid voorlichten over de behandelmogelijkheid, het passende behandelplan en geeft hierbij een prijsindicatie.

Plan een intakegesprek

Afspraak maken

NIEUW: Welke SPF past bij mijn huid?

Doe de quiz!
© Copyright 2024 - Huidzorg West
De waardering van www.huidzorgwest.nl/winkel/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 28 reviews.