Borstkankermaand
Oktober is een maand waar extra aandacht wordt besteed aan borstkanker. Zowel op het gebied van preventie, screening en de voor- en nazorg. De huidtherapeuten van Huidzorg West staan iedere dag klaar om deze kwetsbare patiënten te ontvangen, met het doel de kwaliteit van leven te verbeteren met huidtherapie en oedeemtherapie.
In deze blog staan we dan ook even stil bij deze veelvoorkomende vorm van kanker. Op deze manier hopen wij bij te dragen op het gebied van preventie en de voor- en nazorg. Daarbij willen we laten weten dat we klaarstaan om persoonlijke zorg op maat te bieden mocht dit op een gegeven moment nodig zijn.
Voorkomen van borstkanker
In Nederland is borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker onder vrouwen. Borstkanker komt bij mannen ook voor, maar vooralsnog in veel mindere mate. Wel is het van belang altijd waakzaam te zijn. Ongeveer 1 op de 7 vrouwen krijgt op een gegeven moment te maken met deze ingrijpende aandoening. Om deze reden krijgen vrouwen boven de 50 jaar bericht over de deelname met het borstkanker bevolkingsonderzoek. Meer informatie lees je op de website van de RIVM.
“Ik zou iedereen aanraden om goed voor zichzelf te zorgen. Helemaal voorkomen kan natuurlijk niet, maar gezond leven, gezonde voeding en voldoende bewegen kan wel bijdragen aan een gezonde leefstijl en de kans verkleinen. Dus geniet maar met mate!” – Huidtherapeut Karen de Reuver
Borstkanker screening
Zoals genoemd is het bevolkingsonderzoek in Nederland een manier om borstkanker in een vroeg stadium op te sporen. Ook zijn er manieren om thuis de borsten te screenen op afwijkende aspecten. Het is namelijk belangrijk om je borsten goed te kennen, zodat de kans op genezing bij een (kwaadaardige) afwijking groter wordt. Let bijvoorbeeld op de twaalf symptomen: hard knobbeltje, harde zone, tepelkorst, ingetrokken tepel, vochtverlies, warmte en/of roodheid, sinaasappelhuid, verandering van grootte en/of vorm, kuiltje en/of deukje, huidbeschadiging, bultje en een dikke en/of opliggende ader.
“Door jezelf aan te leren om je borsten te screenen op een vast moment, wordt het een gewoonte. Bijvoorbeeld altijd na het douchen, of de 1e van de maand! Ook tijdens de behandeling letten wij op veranderingen. Voor mensen die dit zelf spannend vinden, kan dat een prettig idee zijn.” – Huidtherapeut Ilse Gam
Voorzorg borstkanker
Zodra je met borstkanker te maken krijgt, kan dit van grote impact zijn. Niet alleen op jezelf, maar ook op je partner, familie en/of vrienden die dichtbij je staan. Doordat er zoveel bij komt kijken, leggen we graag in het kort uit wat de huidtherapeut voor je kan betekenen op het moment je in het borstkanker traject terecht komt.
Ten eerste speelt de huidtherapeut een rol bij aanvang van het traject en voordat een chirurgische ingreep heeft plaatsgevonden (waarbij mogelijk lymfeklieren zijn verwijderd). De huidtherapeut geeft voorlichting op het gebied van oedeem en daarbij passende therapieën (zie kopje ‘nazorg’). Daarbij zal de huidtherapeut een omvangsmeting maken van de armen als ‘nulmeting’. Deze omvangsmeting is van belang om secundair lymfoedeem (als complicatie van de ingreep) vroegtijdig op te sporen. Secundair lymfoedeem ontstaat door een verstoring in de afvoer van vocht in het lichaam, veroorzaakt door een beschadiging van de lymfevaten of lymfeklieren (bijvoorbeeld ten gevolge van een operatie).
Aanvullend kan de huidtherapeut voorlichting geven op het gebied van huidverzorging. Tijdens de mogelijke chemotherapie en/of bestraling kan de huid zeer gevoelig en kwetsbaar worden. Door hier adequaat op in te spelen, kan dit klachten verminderen of zelfs voorkomen.
“We merken dat tijdens het proces van diagnose tot aan operatie mensen geleefd worden. De agenda’s lopen over van afspraken en dat vraagt veel. Daarom is het fijn om een stabiele factor te kunnen zijn. Een veilige haven waarin ze hun verhaal kwijt kunnen en met de huidtherapeut kunnen praten die begrijpt welke periode ze hebben doorlopen.” – Huidtherapeut Joyce de Leur
Nazorg borstkanker
De huidtherapeut speelt ook een rol nadat het traject in het ziekenhuis (chemotherapie, radiotherapie, chirurgie) heeft plaatsgevonden. Naast het bieden van een luisterend oor, kan de huidtherapeut verschillende therapieën inzetten om bijkomende klachten van het behandeltraject te verminderen en monitoren. Een aantal voorbeelden van deze therapieën staan hierbeneden op een rij:
- Aanmeten hulpmiddelen zoals therapeutisch elastische kousen
- Deep oscillation therapie
- Littekentherapie
- Medische endermotherapie
- Oedeemtherapie
Welke (combinatie)therapie in de nazorg van borstkanker wordt ingezet, is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Onze huidtherapeut zal in een intakegesprek de tijd nemen om een traject op basis van jouw wensen en behoeften samen te stellen.
“Wat ik heb ervaren is dat er een soort ‘nieuw’ leven begint voor patiënten na het behandeltraject in het ziekenhuis, wat soms gepaard gaat met de nodige emoties. Door de behandelingen hebben patiënten bijvoorbeeld minder energie of hebben veel last van hun lymfoedeem. Dan is het fijn om naast de nodige therapie, er ook mentaal voor diegene te kunnen zijn!” – Huidtherapeut Annebel de Roode
Wij staan voor je klaar
Tijdens deze maand staan we extra stil bij de borstkankermaand. Deze periode werken onze huidtherapeuten dan ook met een pink ribbon speldje op. Heb je onlangs te maken gekregen met borstkanker en wil je meer informatie ontvangen over wat de huidtherapeut precies voor jou kan betekenen? Plan in dat geval een afspraak in met een van onze huidtherapeuten.
Mocht je naar aanleiding van deze informatie nog vragen hebben, kun je altijd contact met ons opnemen via info@huidzorgwest.nl of bellen naar 015 – 2561 806. Ons team staat graag voor je klaar om je vragen te beantwoorden. Tot snel in de praktijk!
Team Huidzorg West