Pigment-verkleuringen van de huid in een donkere of lichtere vorm.

Pigmentvlekken

Pigmentvlekken zijn pigmentafwijkingen in de huid die zich kunnen uiten in een donkere of lichte verkleuring van jouw normale huidskleur. Een donkere verkleuring van de huid wordt hyperpigmentatie genoemd. Bij een hyperpigmentatie is pigment opgehoopt in de huid. Deze huidaandoening komt vaak en in allerlei soorten voor.

Veelgestelde vragen over pigmentvlekken
Afspraak maken

Soorten Pigmentvlekken

Er zijn verschillende soorten pigmentvlekken:

Poikiloderma van Civatte

Deze vorm wordt ook wel zonnehals genoemd. Aan de zijkant van de hals heb je dan roodbruine verkleuringen. Poikiloderma van Civatte is een combinatie van verwijde vaten en pigmentverkleuring.

Sproeten

Sproeten zijn goedaardige lichtbruine tot donkerbruine vlekjes en komen vaker voor bij mensen met een licht huidtype. Het is een opeenhoping van pigment in de bovenste huidlaag. Vaak ontstaan sproeten al op jonge leeftijd, zodra de huid wordt blootgesteld aan zonlicht. In de loop van de tijd kunnen door de zon meer sproeten ontstaan.

Ouderdomsvlekken

Ouderdomsvlekken ontstaan door een overmatige blootstelling aan de zon. Daarom zitten ze meestal op je gezicht, je decolleté en op je handen.

Post- inflammatoire hyperpigmentatie(PIH)

Na wondjes of ontstekingen van bijvoorbeeld acne kunnen rode tot bruine verkleuringen achterblijven. Dit noemen we post-inflammatoire hyperpigmentatie (PIH). Het komt meestal voor bij mensen met een getinte tot donkere huid die acne hebben (gehad). Wanneer deze pigmentvlekken oppervlakkig gelegen zijn, zijn ze licht- tot donkerbruin. Ook kan een PIH een dieper gelegen component hebben en dan neigt de kleur meer naar grijsbruin.

Café-au-lait vlekken

Café-au-lait vlekken zijn egale pigmentvlekken, die de kleur van koffie met melk hebben. Het zijn onschuldige pigmentvlekken en ze zijn aanwezig vanaf de geboorte. Naarmate een kind groeit kan zo’n pigmentvlek groter en ook donkerder worden. Het komt bij 10 tot 20 procent van de bevolking voor. De pigmentvlekken hebben een ovale vorm en voelen scherp aan de zijkanten.

Melasma

Melasma wordt ook wel zwangerschapsmasker genoemd en heeft een hormonale oorzaak. De vlekken ontstaan vaak geleidelijk door een combinatie van zonlicht en hormoonwisseling, zoals door pilgebruik en het doorlopen van een zwangerschap. Deze bruine verkleuring komt voornamelijk voor in het gezicht op het voorhoofd, bovenlip of jukbeenderen.

Behandelingen tegen Pigmentvlekken

Veelgestelde vragen

Pigmentvlekken

De behandeling voor pigmentvlekken wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Afhankelijk van de zorgverzekeringsvoorwaarden krijg je hier een vergoeding voor. Kijk in de polisvoorwaarden of de behandeling (gedeeltelijk) wordt vergoed.

Bij Huidzorg West bieden we verschillende huidtherapieën voor pigmentvlekken. Afhankelijk van jouw klachten kiezen we een passende behandeling. Tijdens het intakegesprek bespreken we je klachten en beoordelen we je huid. Daarna komen we tot een behandelplan op maat.

  • IPL of pigment lasertherapie: Huidzorg West geschikt zowel over de Nordlys van Ellipse, dit is een IPL apparaat en een Gentle max Pro Alexandrite laser. De IPL of laser geeft een puls met de juiste golflengte, die geabsorbeerd wordt door het aanwezige pigment. Vervolgens wordt deze verhit, waardoor het lichaam het pigment zal afbreken. Zo’n kortdurende puls kan warm aanvoelen. We behandelen alleen de pigmentvlek, de omliggende huid wordt niet aangetast.

 

  • Peelings: een ‘chemische’ peeling is een effectieve en eenvoudige manier voor het verbeteren van de huidconditie en zorgt voor een frisse uitstraling. Het kan goed worden gebruikt bij lichte pigmentvorming.

 

  • Camouflagetherapie: of pigmentvlekken volledig kunnen verdwijnen is afhankelijk van het type pigmentvlekken. Lukt dat niet of vind je het resultaat onvoldoende dan is het ook mogelijk om je huid te camoufleren. Door het gebruik van een speciaal fixatieproduct is de camouflage bestand tegen water en vegen.

 

 

  • Toskani Spot out Kit plus: de SPOT OUT behandeling is een behandeling om hyperpigmentatie, zoals melasma te verwijderen. Door deze behandeling worden donkere vlekken geëlimineerd en verminderd met behulp van het remmen van het melanogenese proces.

Bekijk onze tarievenlijst voor de kosten van het behandelen van pigmentvlekken.

Plan een intakegesprek

Afspraak maken

NIEUW: Welke SPF past bij mijn huid?

Doe de quiz!
© Copyright 2024 - Huidzorg West
De waardering van www.huidzorgwest.nl/winkel/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 28 reviews.