Roodheid van de huid, wat nu?

Storende vaatjes en roodheid van de huid, help!

Niets is zo vervelend als storende vaatjes in het gezicht of op het lichaam. Binnen onze praktijk zien wij vaak rosacea, couperose of verspreide roodheid in de huid of dieper gelegen vaatstructuren in het gezicht als op het lichaam. Deze verschillende soorten vaten hebben elk hun eigen behandel benadering nodig. Dit heeft namelijk te maken met de diepte waarin deze in de huid liggen.
Hoe dit precies werkt zullen wij in deze blog verder toelichten.

Oppervlakkige vaatjes in het gelaat

Oppervlakkige vaatjes zijn veel al voorkomend in het gezicht. Denk hierbij aan couperose of rosacea klachten. Je ziet kleine zichtbare vaatjes, de vaatjes  zijn rood van klein en de vaatjes zijn goed van elkaar te onderscheiden. Vaak worden deze bij inspanning extra opvallend en veelal komt dit probleem meer voor naarmate we ouder worden. Deze vaatjes kunnen heel goed behandeld worden met een IPL laser systeem. Met het IPL Ellipse Nordlys systeem kunnen we het apparaat instellen op de verschillende vaatdiktes, waardoor bij elk vaatje de juiste instelling kan worden bepaald.

Het bepalen van de juiste instelling is zeer cruciaal, omdat het bloed in een verwijd bloedvaatje op de juiste manier verwarmd moet worden. Door het verwarmen van het bloed klappen de vaatwanden aan elkaar en kan het bloed hierdoor niet meer stromen. Is het bloed onvoldoende verwarmd, of blijkt het vat groter of dieper gelegen te zijn dan verwacht. Dan bestaat er dus de kans dat de vaatwanden niet volledig tegen elkaar aan klappen en het bloedvat dus weer ‘openspringt’. Indien het bloedvaatje voldoende warmte heeft opgepakt dat de vaatwanden aan elkaar zijn geplakt. Dan zal het lichaam het vaatje opruimen en zal de vaatstructuur niet langer zichtbaar zijn.

roodheid laserbehandeling

Dieper gelegen vaatjes 

Dit brengt ons dan ook bij de dieper gelegen vaatstructuren. Hoe dieper een vat in de huid ligt hoe meer blauw, paars of soms zelfs groenig van kleur het bloedvat wordt. Hoe dieper zo een vat in de huid ligt, hoe meer warmte er door een laser of IPL laser systeem moet worden afgegeven om de vaatwanden aan elkaar te laten plakken, zodat het bloedvat kan afsterven en het lichaam dit bloedvat kan opruimen. Dieper gelegen vaatstructuren zien we vaak terug op het lichaam, zoals bij storende beenvaatjes.

Maar niet alleen op het lichaam vindt je deze vaatstructuren terug. Een bloedblaasje op de lip, ook wel venous lake genoemd, is ook een voorbeeld van een dieper gelegen bloedvat. Deze soort bloedvatstructuur zijn goed te behandelen met een Nd:Yag laser van Candela. Deze laser behandeling is zeer krachtig en weet de juiste indringdiepte te bereiken, hierdoor kan de laser zijn volledige warmte afgeven op de juiste diepte. Hierdoor zullen de dieper gelegen vaatstructuren effectief behandeld kunnen worden en zullen de klachten verminderd worden in een minimaal aantal behandelingen.

Het ‘blushing’ effect

Tot slot is er nog een andere vorm van roodheid in de huid. Deze roodheid wordt ook wel diffuse roodheid genoemd. Dit is een roodheid waarbij geen directe vaatstructuur zichtbaar is, of dat de vaatjes dusdanig klein zijn dat deze niet met het blote oog waarneembaar zijn. Deze roodheid laat een verspreide rode gloed achter en geeft vaak het ‘blushing’ effect.

Deze vaatstructuren zijn dusdanig klein dat het behandelen hiervan erg lastig is. Middels de Nordlys Ellipse is dit gelukkig wel mogelijk. Wat uniek is aan het IPL laser systeem waarmee wij werken is dat de tijd die ingesteld wordt om een bloedvaatje te verwarmen heel kort gemaakt kan worden. Hoe kleiner een vaatje namelijk is, hoe korter dit vaatje verwarmd moet worden. Deze instellingsmogelijkheid bij de Nordlys Ellipse is vrij uniek en kan dus niet overal worden toegepast.

Behandelen van roodheid in het gezicht of op het lichaam

Veelal zien wij een gecombineerd beeld van verschillende soorten storende vaatjes. Zowel dieper gelegen vaatstructuren als oppervlakkig of een verspreid beeld. Bij een consultgesprek zal dit ook met jou besproken worden en op basis daarvan een passend behandelplan worden opgesteld. Juist door het diverse aanbod van verschillende lasersystemen in onze praktijk kunnen alle soorten roodheden worden verminderd dan wel geheel worden weggenomen.

Daarbij kan er natuurlijk ook altijd nog sprake zijn van een roodheid die door andere indicaties is ontstaan, denk hierbij aan littekens die rood zijn en daardoor opvallen of acneklachten waarbij roodheid storend is. Ook hier kunnen de verschillende lasers op worden toegepast, zodat jouw huid weer gezond en stralend wordt.

Last van roodheid in het gezicht of op het lichaam? Wij maken samen met jou een passend behandelplan. Plan een vrijblijvend consultgesprek in. Huidzorg West is de huidkliniek voor Den Haag, Delft, Rijswijk en omgeving.

Nieuws, aanbiedingen en meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

NIEUW: Welke SPF past bij mijn huid?

Doe de quiz!
© Copyright 2024 - Huidzorg West
De waardering van www.huidzorgwest.nl/winkel/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 28 reviews.