Een vorm van volwassen acne.

Acne Tarda

Acne tarda is een vorm van acné die vaak ontstaat bij vrouwen van 25 jaar of ouder en uit zich voornamelijk op de kin, kaaklijn en hals. De vorm van Acne wordt ook wel ‘volwassen acne’ genoemd. Acne Tarda kenmerkt zich voornamelijk door het vertonen van diepere ontstekingen en puistjes. Vaak zijn er ook mee-eters zichtbaar.

Het ontstaan van acne tarda en het hebben van acne op latere leeftijd wordt vaak als erg frustrerend ervaren. Dit begrijpen wij bij Huidzorg West als geen ander en helpen je graag om de huid weer onder controle te krijgen.

Veelgestelde vragen over acne tarda
Afspraak maken

Behandelingen tegen Acne Tarda

De behandeling van acne tarda bestaat uit het deskundig verwijderen van de ontstekingen en mee-eters, met als doel het onder controle krijgen van de talgproductie en het verdunnen van de bovenste huidlaag. Hiervoor combineren we een acnebehandeling vaak met een chemische peeling. Daarnaast worden ook thuisproducten met exfoliërende eigenschappen geadviseerd om zo het behandelproces te versnellen.

Zodra de acne stabiel is en er nog storende acnelittekens of pigmentvlekken zichtbaar zijn, kunnen deze doeltreffend behandeld worden door middel van een IPL behandeling, microdermabrasie of een gefractioneerde laserbehandeling. De huidtherapeut van Huidzorg West bespreekt binnen het consultgesprek welke behandelmethode het meest geschikt is voor jouw huid.

Veelgestelde vragen

Acne Tarda

Bij acne tarda is de hormoonhuishouding van grote invloed. Een verhoogde hoeveelheid mannelijke hormonen of een hogere gevoeligheid voor deze hormonen speelt een rol bij het ontstaan van de Acne Tarda. Het hormoon testosteron heeft een stimulerend effect op de talgklieren, met als gevolg een toegenomen talgproductie. Door de verstopping van de talguitgang en de overgroei van de P. acnes bacteriën worden er puistjes veroorzaakt.

De oorzaak van de verhoogde hoeveelheid mannelijke hormonen kan liggen in een verstoring van de hormoonhuishouding, door bijvoorbeeld PCOS (polycysteus ovarium syndroom). In dit geval gaan de acneklachten dan vaak samen met overbeharing en een onregelmatige menstruatie. Ook kunnen anticonceptiemiddelen als de pil en een (minena) spiraal de hormoonbalans beïnvloeden en klachten veroorzaken of verergeren.

Naast de hormoonhuishouding speelt ook stress een belangrijke rol bij het ontstaan van Acne Tarda. Langdurige stress zorgt voor het vrijkomen van het hormoon cortisol, dit hormoon komt vrij vanuit de bijnieren in ons lichaam. Het hormoon cortisol kan zorgen voor overmatige talgproductie en ontstekingsreacties in de huid.

Naast deze twee belangrijke veroorzakers bij Acne Tarda, zijn er ook andere zaken die Acne Tarda kunnen beïnvloeden en verergeren zoals: erfelijkheid, roken, verkeerde huidverzorging en voedingsmiddelen als zuivel en snelle suikers.

De juiste thuisbehandeling is van groot belang.  Vaak worden er agressieve huidverzorgingsproducten gebruikt, waardoor de huid nog meer uit balans raakt. Mee-eters en ontstekingen kunnen zeer hardnekkig zijn maar zijn gemakkelijk te behandelen doormiddel van acnetherapie.

Huidzorg West kan na het verwijderen van de onzuiverheden een huidadvies geven om te voorkomen dat er nieuwe mee-eters en ontstekingen worden gevormd. Denk hierbij aan producten met salicylzuur, glycolzuur, amandelzuur of retinol. Bij Huidzorg West geven we je graag een passend huidadvies.

Wil jij vast starten met huidverzorgingsproducten, doe dan de huidquiz.

Acnetherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Afhankelijk van de zorgverzekeringsvoorwaarden krijg je hier vergoeding voor. Kijk in dit handige overzicht of acnetherapie (gedeeltelijk) wordt vergoed.

Plan een intakegesprek

Afspraak maken

NIEUW: Welke SPF past bij mijn huid?

Doe de quiz!
© Copyright 2024 - Huidzorg West
De waardering van www.huidzorgwest.nl/winkel/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 28 reviews.