Meest voorkomende vorm van acné; jeugdpuistjes.

Acne Vulgaris

Jeugdpuistjes

Acne vulgaris, ook wel bekend als jeugdpuistjes, is een van de meest voorkomende vorm van acne. Acne vulgaris begint vaak al in de tienerjaren, vandaar de term jeugdpuistjes. Puistjes kunnen op meerdere plekken op het lichaam zitten zoals het gezicht, maar ook op de rug en borst komt het veel voor.

Bij deze vorm van acne zijn je poriën verstopt met talg, bacteriën en vetzuren. Talgophopingen die als gevolg van een overmatige talgproductie, ontstekingen veroorzaken in de omliggende huid.

Veelgestelde vragen over acne vulgaris
Afspraak maken

Behandelingen tegen Acne Vulgaris

De behandeling van acne vulgaris bestaat uit het deskundig verwijderen van de mee-eters en onstekingen. Het onder controle krijgen van de talgproductie en het verdunnen van de bovenste huidlaag. Een acnebehandeling wordt vaak gecombineerd met een chemische peeling. Daarnaast worden ook thuisproducten met exfoliërende eigenschappen geadviseerd om zo het behandelproces te versnellen.

Wanneer de jeugdpuistjes tijdig worden behandeld, is de kans op acnelittekens klein. Wanneer de acne vulgaris onbehandeld blijft en er steeds meer ontstekingen ontstaan, is de kans op littekenvorming groter. Bij Huidzorg West bieden we verschillende mogelijkheden om acnelittekens doeltreffend te behandelen. Zo worden oppervlakkige acnelittekens vaak behandeld met een chemische peeling, wanneer de littekens dieper gelegen zijn, is dit te behandelen met een gefractioneerde laserbehandeling.

Veelgestelde vragen

Acne Vulgaris

Het ontstaan van acne heeft verschillende oorzaken. Door hormoonveranderingen in de puberteit verandert de huid en gaan talgkliertjes meer talg aanmaken. Talg, huidschilfers en bacteriën kunnen uiteindelijk een verstopping en ontsteking van de talgkliertjes geven.

Vaak is een acne vulgaris mild van aard. Mocht de acne zich meer kenmerken door mee-eters kan het gaan om een acne comedonica. Zijn er veelvuldige en grote ontstekingen aanwezig kan een acne vulgaris overgaan in een acne conglobata.

Er zijn meerdere oorzaken die een acne vulgaris kunnen veroorzaken. De meest voorkomende oorzaak is een verhoging van de talgproductie. Een verhoogde talgproductie komt meestal door een verhoging van het hormoon testosteron. We zien het veelal in de pubertijd maar kan ook tijdens periodes met hormoonschommelingen ontstaan.

Een andere oorzaak is de opeenstapeling van dode huidcellen waardoor de uitgang van een talgklier wordt geblokkeerd. Hierdoor stapelt de talg in de talgklier zich op en die wordt dan steeds groter.

De juiste thuisbehandeling is van groot belang. Vaak worden er agressieve huidverzorgingsproducten gebruikt, waardoor de huid nog meer uit balans raakt. Mee-eters kunnen zeer hardnekkig zijn maar zijn vaak makkelijk te verwijderen.

Huidzorg West kan na het verwijderen van de mee-eters en ontstekingen een huidadvies geven om te voorkomen dat er nieuwe mee-eters en ontstekingen worden gevormd. Denk hierbij aan producten met salicylzuur of amandelzuur.

Bij Huidzorg West geven we je graag een passend huidadvies. Wil jij vast starten met huidverzorgingsproducten, doe dan de huidquiz.

Acnetherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Afhankelijk van de zorgverzekeringsvoorwaarden krijg je hier vergoeding voor. Kijk in dit handige overzicht of acnetherapie (gedeeltelijk) wordt vergoed.

Plan een intakegesprek

Afspraak maken

NIEUW: Welke SPF past bij mijn huid?

Doe de quiz!
© Copyright 2024 - Huidzorg West
De waardering van www.huidzorgwest.nl/winkel/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 28 reviews.